Wajib ada spotting atau tak ?

Mmg wajib ada spotting ke utk tau kita pregnant atau pun tidak ? Saya tanya jea sebb mostly org akn ada spotting and tau2 pregnant 5 - 6 weeks. Mohon share pengalaman yea tq

14 Các câu trả lời

memang tak wajib la sis 😅 spotting tu sebab penempelan or rahim tak kuat. yang normalnya pregnant tapi tak spotting. saya 2 kali pregnant 2 kali spotting sebab rahim tak kuat so tak normal. spotting tu bukan mengesahkan kita pregnant. cumanya akan berlaku spotting bila kita pregnant tapi rahim tak kuat @ penempelan janin. kalau orang rahim dia kuat so tak spotting la. tak boleh nak cakap spesifik pasal spotting ni sebab benda ni depends. kalau spotting, so spotting la. kalau tak spotting alhamdulillah

pengalaman saya bru ni mcm tu lahh sebelom ni pernah gugur n tkpernah kluar spotting pon. kli kedua ni saya spotting 3hri seblom period. check upt hri yg sma double line. saya tkperg hos pon sbb tksakit apa n bca doc tt ckp normal sbb fasa penempelan tpi tk semua org jdi. time tu 4w. time 7w saya prgi klinik untuk cnfirm kn dh sttle smua trus tnya doc ok ke sbb ada turun spotting tu. doc ckp yg sma normal fasa penempelan.

Tak la. Masa saya dpt tahu pregnant pun bkn dari spotting. 11/11 sy kahwin lpstu period lps beberapa hari. sy dtg period mcm biasa, bln 12 period tk dtg & sepanjang bln 12 tu mmg mood kelaut, selera makan pun pelik2 lpstu teringin mcm2 nk makan & emosi tk stabil. Masa period tk dtg pada tarikh tu sy cuba jgk buat test tpi tkde pape. Lps seminggu lebih saya buat melekat pula. Huhu

1y trước

Ohh jgn lah mintak. Dulu saya ingat camtu jugak baru lah confident yg bebetul pregnant kalau ada spotting walhal upt dah positive. Sekali bebetul keluar spotting diikuti dgn bleeding & later terus gugur. Next pregnancy mmg hari2 doa takda spotting

saya dpt tau preg tkda spotting pun. period delay dan rsa cramp2 dekat perut je. cek2 dah +ve. sepanjang pregg ni xpernah pula ada spotting mnta dijauhkan. dah 30mnggu ni.

Tak la. Saya tau saya pregnant bila period dah sebulan lambat. Dengan kawan2 semua tegur nampak letih lesu je. Bila test upt trus naik 2 line. Bila scan dah 10 minggu.

kalau sy pngalaman , kalu dah seminggu prgnant , akn ada spotting tpi skit jerr pudar2 gitu . sekali jer brlaku . then sy test orgnncy positive. hehe

sy ada kna spotting 3@4 hri tmpat kerja byk brdiri n angkt berat,then resign rehat kt rmh bru ok dah xde spotting

tak normal.. sebarang darah atau lendir keluar waktu 9 bulan mengandung sgt tidak normal.. pergi check doktor segera..

1y trước

Betul la tu apa yang sis @Noor Atikah sampaikan.

saya masa mula2 spotting sebab bersenam nak kurus. 🥹 last2 ke sepital ancaman keguguran. terkejut kita.

Tak wajib. Dan tak normal spotting atau bleeding masa pregnant 😊