Petua alami utk wean off segera

Minta petua pls mommies mcm mana nk wean off sbb skg ni tgh pregnant 18weeks. Kalau ikutkan nurse dh suruh stop dr masa buka buku haritu lagi tapi anak saya ni xmo lepas walhal susu dah xde keluar pun.. penat dh mental asyik dgr dia nangis.. 😭

14 Các câu trả lời

Mula2 nk wean off mcmtu la sis, jgn la wean off mendadak mcm tu sbb tu melibatkan emosi dia, ank sy pun seminggu meragam sbb dah biasa mengempeng sblm tido, tiba x dpt.. Sy minta suami tidokan, bg susu lain yg dia terima, bg mkn kenyang2.. Mlm2 berjaga bg susu atau air masak.. Botol air tu mmg disediakan, calit2 xberkesan utk ank sy.. Terlebih byk akal.. Tp cabaran lain, sy yg nak wean off, tp suami pulak berat hati, x boleh tgk anak nangis.. Nak tak nak cekalkan la hati.. Selepas seminggu alhamdulilah okay..

Semasa hamil anak ketiga, anak yang kedua saya dah umur 3 tahun. Dah boleh sangat wean off tapi dia jenis yang high demand kids. Semua usaha untuk wean off gagal. Jadi, saya terus susukan sahaja walaupun sakit sebab puting sensitif masa tu. Ada juga hikmahnya, masa bersalin susu memang dah standby untuk adik dia. Penghasilan susu juga banyak sebab demand untuk dua orang. Dari pembacaan saya, memyusukan anak ketika hamil masih ok kalau tidak mengancam kehamilan. Maksudnya tak menyebabkan kontraksi dsb..

ajar perasaan malu. anak sy pun 3thn sy. baru ya wean off dia lps birthday dia. sblm ni dia akan ajak masuk bilik utk susu, sy selalu ckp sy sakit, dh besaq, malu bila menyusu. ckp utk baby pulak. sbb pregnant dlm 18-19weeks.. now bru free dh 21weeks. so dia akan minum sirap or air2 lain. dlm botol. minta masa nk tidur ja. saya rasa kena slow2.. saya pun stress jgk sbb susu dh xkeluar, rasa sakit ja. alhamdulillah sempat la free utk bbrpa bln sblm bersalin bln 9 ni insyaAllah

biar je dia ngempeng dlu .dia nak bermanja tu sb nak ada adik dah .. slow2 je anak pertama saya mcm tu jugk pdahal susu dah kering tp sb dia nak bermanja nk dekt dgn kita. satu2nya cra dgn mnyusu la anak rasa dekt dgn kita.. pujuk laa sllu ckp sayang dia .. pstu ckp sakit klu dia mnyusu pelan2 hentikan . jgn trus tak bagi ksian nti anak rasa sedih ..

Saya letak minyak Habbatussauda sebab sebelum tu anak kongsi gelas dengan sepupu dia yang batuk, jadi sebagai usaha saya saja je sapu sikit sebelum dia menyusu, tengok2 dia cakap tak nak la pedas. Datang idea terus letak dalam 2-3 hari pastu berjaya wean off umur 2thn 5bln. Lega rasa…sebelum tu selalu drama air mata je nak ngempeng.

Saya hari2 cakap dengan anak, nenen abis..dah besar tak boleh nenen kena makan..jadi dia faham dia dah besar. Malam saya bagi dia minum air masak sebelum tidur. Amik masa seminggu utk dia wean off sendiri

1y trước

tgh buat mcmtu juga.. ckp nenen habis.. dh bg susu fresh dgn formula juga tp tetap nak menetek kalau nk tido..

pasang video kat youtube cuba taip video surah wean off, gitula lebih kurang. org kata berkesan. saya tak cuba lagi sbb saya sendiri nak peluk2 anak lagi 😅 walaupun kena wean off dah sbb pregnant

Sy letak nescafe pekat2, tu pun mkn masa smnggu jgk nk btul2 wean off.. Cuma nya bertabahlah smnggu dua utk dia nk biasakan tak mngempeng..tdo mmg merengek tp lma2 okay..kdg just mintak hug je

try letak asam jawa ke.. letak yg xsedap di rasa kat area tu.. nt lama² anak xmaw dh