Keputihan dan gatal gatal

Memasuki 34 weeks dan ada keputihan yang agak banyak. Bila keputihan banyak, lebih keraplah kena tukar pantiliner sebab kalau lambat sikit je tukar, mulalah gatal gatal diprivate area. Bila dah start gatal then garu, memang akan jadi worst. Dah cuba apply cream gatal gatal tapi macam tak jalan. Ada solution lain tak?

2 Các câu trả lời

Dah cuba ke klinik? Kalau keputihan bnyk+gatal tu kemungkinan besar gbs. Bahaya gbs ni klu x rawat btl2 bahaya utk kandungan. Pegi klinik dlu, nt minta cek keputihan tu klu positive gbs sllunya dr akan bagi ubat insert dlm private part.

1y trước

saya minggu lepas ngadu ke doktor gatal2 dan ada keputihan kerap keluar and masetu sy 36w. doktor buat pemeriksaan dalam vagina sy dgn ambil sampel keputihan tu, dia seluk sikit dlm vagina sy. then sy dibekalkan ubat utk masukkan ke dlm vagina, nama ubat tu x ingat tpi ubat tu dipanggil anti fungi vagina ke apa tah..lupa haha.. tp sy belum masukkan lg ubat tu. kalau tak baik jugak doktor bagitau, sapu cream gatal. cream tu pun doktor bekalkan.. so apa2pun, ibu2 hamil yg ada isu ceni better rujuk doktor utk pemeriksaan lanjut ya.. 🙏 insya-Allah utk kesihatan ibu n baby..

try buat sit bath. rendam dgn air garam seminggu sekali

1y trước

kalau nak pegi klinik buat hvs (high vaginal swab) pun okay. utk detect Kot2 ada GBS.