Tido tak boleh kacau

Memang kalau anak meragam ni mak je ke kene uruskan, bapak boleh tido tak perlu peduli apa2, mentang tengah cuti bersalin, alasan dia kene keje, kalau hujung minggu tido pukul 2 3 pagi. Bangun dh zohor, tu pun lps makan anak ajak main dia dulu yg tido lagi,, mak je dok handle anak non stop. Sakit hati tau tak, ingt anak no 2 ni dh berubah la, sama je perangai. Masa no satu dulu langsung tk ada nk bngun malam. Sikit pun tk nak korban waktu tido dia, bab tido mmg jenis masalah. Kalau bab lain ad la juga membantu, tp ingt mak ni robot ke tk cukup tido boleh mengamuk tau tak, tolong la Ibu2 saya sakit hati sangat dh ni tak ada tempat nk meluah 😭😭😭😭😭#please help

12 Các câu trả lời

Saya bagi suami tidur secukupnya supaya dia tak bengis sbb dia pembengis orangnya. So, it's OK saya uruskan anak bila meragam kecuali saya burnt out. Selalunya saya burnt out sbb belum mandi dan belum makan. Jadi saya pastikan diri saya dah mandi dan makan sampai kenyang. Saya nak saya tenang dulu baru saya boleh hadapi suami dan anak. Saya fahamkan suami bonding dia dan anak kena ada dgn uruskan dan bermain dgn anak at least 15 minit. Saya suka bg info2 yg bagus dlm TAPS ni termasuk luahan isteri yg suami tak membantu kerja rumah/ jaga anak dan minta ambil iktibar sbb adik beradik dia tak berapa berdikari dan kurang sangat tolong mak ayah. mak dan ayah dia buat kerja bersihkan kawasan rumah. Jadi saya ingatkan diri kami suami isteri kena sama2 buat kerja uruskan anak dan kerja rumah. Jadi untuk puan, kita amalkan Saling mengingati dan saling berpesan macam surah Al 'Asr tu. Doakan juga dikurniakan pasangan dan anak2 yg baik, santun, saling bekerjasama bagai.

suami saya sejenis kuat tido.. tapi bab anak jaga tgh malam, mmg saya kejut je jugak macam mana pun.. lama2 dia sendiri jd mudah terjaga anak nangis.. mcm kami, suami just bangun bancuh susu, lepas tu tidur balik.. saya pulak akan susukan baby tunggu sampai habis.. jadi kira 2 2 orang pun berjaga la.. kalau ada hari saya nampak dia letih, saya sukat siap2 susu masuk dlm bekas, sediakan air suam letak dlm termos, botol susu bersih dah susun.. jadi dia bangun tu dgn mengantuk takde la susah nak buat susu.. atau kalau dia tetap berkeras taknak bangun, mungkin sis boleh biar dia handle anak masa dia berjaga, just pergi je rehat dan tido.. faham gaduh ni penat, so cuba tak gaduh mulut ke pape, tp tegas dgn tindakan.. kira kalau dia kejut jugak masa sis tidi awal tu, buat2 tido mati je..haha

Ooo sy mudah je bab xbngun tgh mlm tlg tngk ank wlau pun buat susu xsmpai 5 minit.. Sy sepak turun katil.. Bukan xhormat. Tp tgggjwb sama2. Ya kau kerja penat.. Tp jgn lupa kau ada offday, annual leave, medical leave, unpaid leave n dpt gaji. Tp aq nih xada offday xada leave duit pun xdpt. Sakit ke xcukup tido ke apa, smua kerja dlm rumah ttap kna jln xblh tunggak. Makin tunggak makin bnyk. Bnda ni sampai ke tua mati.. Dekat nk mati pun blum tntu blh tenang sbb fikirkn anak.. Kdang2 minta dri sndri sakit bru blh rehat.. Tp time sakit jd xblh rehat sbb fikir ank.. Kalau bukan aq buat siapa nk buat.. Dia xnk kena sepak or bebel pandai2 lah ringan tulang.. Paling tak pun gilir2x bngun jaga ank.. Sy penat memang auto dinosaur bukan singa..

1y trước

Betul. Anak prtama hri tu. Betul2 sepak. Sy nih jenis baran letih n xcukup tdur dh mcm kna rasuk. Ni otw 2nd son ntah lah dia peka lagi tak.. Kalau tak nnti ada la org jatuh katil lg..

saya pon menghadapi perkara yg lebih kurang sama. masa pantang stress gila penat badan sakit tak cukup tidur. bila kita meluah mintak tolong urus anak dan rumah jadi gaduh pula. perkara yg sepatutnya tak payah mintak tolong. kena common sense tanggungjawab sama². dia dok mengata orang lain takde common sense padahal diri sendiri pon sama je. paling sakit hati bila lepas subuh dia sambung tido kata tak cukup rehat tak pikir kita ni ntah dah berapa bulan hari² tak cukup tido. maaf ye tumpang meluah dah terlalu lama simpan sakit hati

1y trước

jgn stress2 sis.klu penat,xcukup tdo.sis rehat je.yg penting ank xlapar.klu sy,biasa set time nk buat kje rumah.lepas tu sy rehat cukup2

sis try slow talk dengan hubby sis. saya dulu lebih kurang sama je mcm sis but.. saya ni jenis direct dengan suami.. tapi saya slow talk la.. kasi tazkirah skit pada hubby sis tapi dengan cara yg bersesuaian la sebab lelaki ni EGO tinggi .. alhamdullilah mau la juga hubby berubah dan membantu... sis try la.. tapi kalau tak masuk juga sis consult dengan org terdekat sis..jgn stress atau pressure ya sis..nnt kesihatan terganggu.. tak dinafikan baby ni memang 80% nak dengan ibunya ..20% yg lain tu ngan yg lain..sis bersabar ya.. sis kuat! 💪

Tu penting utk bincang awal2 masa pregnant. Sy alhamdulillah suami membantu je mlm. Tp mmg awal lg sy bgtau dlu lps sy susukan anak dia tukarkan pempers. Jd sampi skrg gitu. Kalau xtolong xde nk tambah anak. Sbb sypun bekerja. Cari masa sesuai utk bincang dgn suami sama2 bgtau awk penat nak2 baby newborn 2 jam skali nk susu dpt plak baby high need penat mak. Anak buat sama2 tp jaga xkan mak sorgkan. Moga urusan awak dimudahkan.

Buat anak reti tapi tknak tolong awak. Dia ingat beranak and membesarkan anak ni tanggunjawab isteri sorang ke. You cuba bincang dgn suami and bagitau penat lelah you macamana. Share video tanggungjawab bapa smpai dia muntah. Share video hukum x buat tanggungjawab sbgai bapa. Biar sedar sikit. Kalau x berubah jugak, pls ambil perancang and jgn beranak dah. Nnti you lagi mental nk jaga lagi 1. Sakit nnti

masalah ni ramai je lalui sebab didikan family dorang mmg turun temurun mcm tu. dari A sampai Z si mak yg urus. . tapi bg ibu2 yg first time nk dpt ank sila bincang siap2. kerja or tak biar suami tahu dia ada tanggungjawab yg dh bertambah. jgn duk kesian alasan kerja. NO❌ tu kesalahan pertama. rumah tangga & anak tanggungjawab bersama. tak kira siapa duk rumah dia yg kena urus 100%

mcm sy husb sy krja mlm, 9pm-3am. klw msa dia blk, bby dh tdo lena, dia pn trs tdo . kdg sy skit ht tu, siang dia tdo sy jaga baby, mlm pn sy jgk jaga 😌. dpt rehat pn msa baby tdo je.. bila suru jaga, alasannya tak pandai 😭takut pgg terlentok la apalaa.. syukur jg la pndai bt krje2 rumah ,masak smua, cuma part bntu jaga ank je x 😅😅

mmg ad husband yang mcm tu sebab everything time dia kecik² dulu mak yg uruskan semua. so bila dh kawen, mmg akan ad hal² sebegitu but its a learning process. bincang baik2 dengan husband bab ni. insha Allah sama² belajar nnti 😊