9week pregnant

Mcm mna nak hilangkan angin and sakit ulu hati ehh ? Alahan makin kurang tapi angin tu yg akn buat muntah . Mintak penjelasan . #firstbaby #bantusharing

9 Các câu trả lời

first trimester memang sakit sikit..kalau ada rezeki alahan tak teruk ada yang teruk..kena kuatkan mental fizikal..angin pedih ulu hati tu memang normal..jangan skip makan..kalau biarkan perut berlapar lama2 ya..makan sikit2 tapi ulang2..kalau boleh makan yougurt ke roti wholemeal ye jangan roti putih..biskut ke..makan jangan kuantiti banyak..kalau dah banyak sangat muntah badan pun kurang air..cuba makan aiskrim vanilla yang tak berat flavour untuk tambah sikit tenaga sebab dah muntah2 kan..elak la makan goreng2 cuba tengok makanan apa yang buat badan awak jadi angin and elakkanla..banyakkan makan buah sayur..cari buah lembut2 dulu..macam buah betik naga mangga..semua buah ni boleh kurangkan asid..😚

Sy pun 9 weeks. Selalu jadi mcm ni waktu malam.. makan mmg skit sbb tak selera sgt.. tpi time ada selera makan, selalu sgt pedih ulu hati lepastu rasa mcm ada angin tak lepas dlm perut.. selalunya sy telan gaviscon lepastu tidur.. esok pagi ok.. sy mmg jenis kalau boleh nk tahan dari muntah..kdg ada jgak tak tahan, sy muntah balik baru selesa perut

awal2 mgndg mmg cmni..krg selera mkn..boleh cuba mkn biskut 4 segi yg xberminyak,kurma...buah prun.,apricot.,kismis hitam...kena mkn jgk wlupn kuantiti yg sdkit..jus buah & sayur2an..kalau tak lalu nasi mkn yg tu sahaja.

Kalau bole jangan biarkan perut kosong, rasa sakit sangat refer doktor klinik. Normally dia akan bagi ubat angin. Banyakkan berehat dan bole minta suami urutkn badan pelan2. Semoga semuanya akan makin baik.

Sy amalkan tips ni dr Dr. Imelda... Alhamdulillah pedih ulu hati & angin x berulang lagi. -Makan dlm portion yg sedikit tapi kerap. -Makan kunyah sampai lumat bru telan.

Jangan makan pedas & oily. Jangan makan terlalu kenyang. Banyakan minum air kosong & also prepare sebotol gaviscon kat rumah. Kalau sakit boleh consume

saya pulak tak boleh over eat nanti rasa loya. Jadinya doctor bagi ubat angin (syrup) minum sebelum mkn..so far alhamdulilah

1. Jaga portion makanan 2. Before tido pakai minyak angin kat tapak kaki pastu pakai stoking

3y trước

Sya tertinggal minyak letak kat tapak kaki . Stoking selalu pakai. Tq sharing ☺️

Kena kerap makan dlm kuantiti yg sikit. Kurangkan makan yg pedas2

3y trước

Mknan pedas memang dh kurang mkn dah . Terima kasih sharing