Ada x yg pernah bersalin sangkut baby bahu? Shoulder dystocia

Mcm mana baby skrg? Ank 1st sy sangkut bahu jugak.. tp lps buat fisio dlm 3 mgu ok da boleh gerak.. now dah 7thn da dia. Normal da semua.. Anak 2nd plak x ok lg.. Lps bersalin tu doc kata shoulder dystocia sbb pelvic saya kecik.. Tapi kali ni lengan baby lambat baik.. Risaunya saya. Baby 2bln skrg. Masih x nampak perubahan walau da buat fisio dkt dia.. Lengan kiri tetap x boleh nak angkat, hanya pergelangan tgn dan jari2 saja bergerak.. Doc suspect saraf problem sbb da xray xde patah tulang. Kemungkinan saraf luka atau putus. Aritu appointment orthopedic doc bg tempoh smpai baby 3 bln. Klu xde progress doc refer ke Hkl ( saya di johor). Sbb hnya hkl boleh buat MRI utk baby(cek saraf). Dan kalau perlu, baby kan di operate sebelum umur 2thn untuk pulihkan kembali saraf dia.. Ya Allah risau betul saya bila dgr doc kata mcm tu.. Dah la Hkl jauh, anak bersekolah lg, kos operate lg. Terus mcm² berlegar² dkt dlm kepala ni.. Saya nk cri option lain tp x berani sbb dia baby lg.. nk berurut pun x berani.. Tgn anak longlai dr bahu ke bawah mmg x boleh angkat langsung. Hanya jari² je bole mengenggam cuma jari nya x seaktif tgn kanan. Jari dia xleh bukak kembang. Hanya buka jari menegak then genggam tu je.. Sapa ada pengalaman share la..

2 Các câu trả lời

lebih baik awak ikot advise doctor yea. sy pon xberani nak suggest utk urut2 ke apa. sebab masih baby. lagi pon organ dlm baby masih belom matang sepenuh nya. semoga urusan awak dipermudahkan❤️🌻. semoga baby cepat sembuh❤️

maaf sis nak tnye, ble baby ade msalah utk bsalin normal, Dr x suggest utk czer ke?

11mo trước

doc xde suggest. dia cuma tnya nak normal ke czer.. sbb masa anak 1st tu x di highlight yg ada history shoulder dystocia . then anak ke 2 jd lg doc dah bgtau awl2 lps ni czer x boleh normal. Masa last scan doc breifing sblom msok labour room dia kata ada risiko bahu sangkut je tp dia xde plak suggest czer.. kita ni x tau, kita follow je flow..