Bayi harus dibedong agar kakinya lurus?

Mau tannya bnr ga si guna nya bayi yg di bedong biar kaki nya lurus? Sama brapa bulan bayi hrus di bedong ya?

47 Các câu trả lời

bedong bkn berfungsi untuk meluruskan kaki bun...kaki bayi smua begitu ga lurus..tar lama2 bs lurus sndri jgn diapa2in..krna masi efek dlm rahim..bedong hanya untuk menghangatkan bayi biar masi brasa dlm rahim...ank sy bedong hnya di rs pas abis lahiran itu jg ga tahan lama baru rapi ud amburadul nympe mrh ud ga prng bedong lagi hanya pas tdr kiri kanan kasi guling..dan pastikan baju hangat...tar ud 2blnan ud ga gitu takut dingin malah gerah...

Bedong hanya untuk menghangatkan bund. Kalau bedong paksa kuat2 sampai kaki lurus, aku malah ngeri.. ini jg babyku baru 10 hari, bedong cuma hari pertama sampai ke 4 aja krna msh ada orgtua. Skrg dah ku lepas, bedong longgar aja tanpa ikat2 tangan & kaki. Kasian jg tkt engap klo kenceng2

Fungsi bedong itu hanya utk menghangatkan si bayi bun.. Ttp kasih ruang gerak untuk kaki dan tangannya saat membedong.. Jgn rapet2 banget.. Anakku cuma betah 15mnt doang dibedong dr lahir smpe umur sbulan udh ga dibedong lagi. Lepas muluu dya berontak..

Bedong itu fungsinya supaya bayi merasa hangat dan bisa anteng tidurnya. Biasanya kalau gk di bedong pasti sering kaget-kaget tuh tidurnya terus kebangun terus rewel. Kalau anakku dulu mau tidur biar gak rewel di bedong dulu.

Gatau juga si . Tp anak ku kalo di bedong ga kaget an jadi bbo nya pun jadi pules .smpe skrg umur 2 bln 20 hr masih aku bedong klo bobo .tp klo bbo doang ya bun .klo melek mending jgn di bedong biar dede nya aktf.

Semua manusia baik bayi balita maupun dewasa kakinya memang lurus, klo bengkok ya patah dong😅 hanya menghangatkan bunda ibarat kita memeluk bayi supaya hangat.. Fungsi bedong itu menghangatkan

Kemaren anak Q gak pakej bedongan sma sekali bun cmn pas bru lahir wktu dibudannya dri rmah udh mi tk lepas aja sibayi . Tpi alhamdulillah🤲 kaki nya gk ada mslah jalannya jga normal

Anak sy gak bedongan ..gak mau dia ..memberontak ...alhamdulillah kakiny baik baik saja bun ..malah sy belum sempat lancar pakekan dia bedong 😁 skrg suda belajar lari

Sepertinya fungsinya lebih ke menghangatkan bayi mom, anakku dulu cuma dibedong sampai usia 3 minggu itupun setelah mandi aja dan ga sampe setengah jam dilepas

Cuma untuk menghangatkan bun, kalo bayi ku 1-2 minggu pas lahir full bedongan, udah 2 minggu kesana berontak gak mau d bedong jadi bedongnya jarang2😅