Hai momy,kndungn sy da 20w hb ttp low, sya da mkn cm2 Dr tkr ubat zincofer, tp sya ad ssh nk telan.

Maltofer da mkn xnaik jgk #ingintahu #firstbaby

Hai momy,kndungn sy da 20w hb ttp low, sya da mkn cm2 Dr tkr ubat zincofer, tp sya ad ssh nk telan.
36 Các câu trả lời

Hb low ada dua sebab, satu sbb zat besi kurang atau satu lagi sbb thalasemia carrier. Mcm kes sy, zat besi sy cantik, normal bacaan >50. So kes ni doc suspect thalasemia carrier, yg ni doc akan buat blood test. Mula2 akan check hb, kalau selalu low dan bawah border line, akan buat FBC, lepas tu check feratin dan last sekali baru buat hb analysis. Sis kena tahu hb low sbb apa, kalau sbb kurang zat besi mmg perlu amik byk mknn yg tinggi zat besi, contoh kerang, hati lembu, ayam, delima, jambu batu. Tp kalau sbb ada thalasemia carrier, yg ni usually any supplement tak de (mungkin ada) yg boleh naikkan hb, because ur red blood cell size tu kecil dan tak normal but most doctor hope that it can help at least ibu tk letih dan kepenatan. Sy share sbb sy baru lepas jumpa doc di kk bulan lepas. Semoga bermanfaat.

3y trước

sya tgh tggu result talasemia.. sya da drip ubt sbln lps mnghrp kan hb naik.. tp xnaik jgk. 😪

Sy pon muntah2 makan zincofer.. xsampai 5 minit telan terus muntah x henti2.. smpi terkencing2 dlm seluar.. rasa seriau sgt nk makan.. patutla ada je ibu mengandung yg xmampu nk makan asid folic.. sbb trauma kerap muntah.. walaupun org soh makan je demi kesihatan bayi.. tp seyes mmg takut nak makan sbb kesan dia tu.. xkesah la org soh ubah waktu makan ke.. last2 bertukar ke iberet.. yg ni ngam dgn sy.. syukur x muntah2 dh.. bp pon cantik..

ada ubat yg sesuai dgn x, try n error sis. sy zincofer bkn xsesuai tp bt sy kerap muntah. doc tukar ke iberet. wlpn sy xske tp sy telan je. spnjg sy preggy anak 1st n now 2nd HB ok. tp 2nd ni sy ada amik ganilia (1st trimester) new obimin (2nd trimester), beaumama, gulsan n vco mmg sy amalkan dr awal cuma vco sy x amik tiap hari. selain tu, sy makan sayur , buah & makanan sunnah 🌼

sama...saya memula makan muntah sampai terkencing². tp skg saya cuba makan time² nak masuk tido ubat n air botol letak dekat sebelah katil 🤭.. insyaallah tak muntah. alhamdulillah saya amalkan makan ubat cara mcm ni sampai skg. jangan makan time terjaga pagi mmg akan muntah teruk. 😑

saya masa awal kehamilan ok...skrg dkt2 nak bersalin dr 34w hb jadi low susah nak naik...mcm2 makan...sampai zink cooper kenamakan 2biji 1hari...makan gak ATI,Bayam,Jambu batu...dpt keputusan lagi rendah ambil hbc tu jgn ckp la dah masuk 3kali...skrg kandungan dah 36w2d

3y trước

sya skrg 33w hb xnaik jgk. 😪..kdng2 sedih gak

saya mula ii makan zincofer mmg taknak terima sbb bila saya sendawa je mesti tekak saya rasa cam bau besi berkarat haha,tapi saya tukar cara makan zincofer,lepas 2 jam makan malam baru saya ambik zincofer,sy ambik dalam jam 10 malam atau 11 malam.

Saya makan maltofer, hb naik tapi xbanyak. So doc suggest makan sangobion pagi 1 biji, and iberet malam 1 biji sblm tido. Doc bagitau iberet boleh increase selera makan. So better makan masa nak tido. Nanti xde makan banyak sgt. And baby x membesar mendadak.

3y trước

iberet sya da try sakit kpla.. bby kurang grk.. sya da bnyak tkr ubat.. skrg 33w

Sy start pregnant sampai kandungan 3 bulan makan zincofer. Disebabkan tak lalu nak makan doctor tukar ke multofer. Dah sebulan makan multofer. Isnin depan baru nak checkup hb semua. Kalau hb low jugak mungkin ambik yg lain pulak kot

Cuba minum susu dlu n kurma sebelum pergi check up awal pagi tu. Hehe selamat mencuba mommy. Sy makan maltofer sehari 2biji sekali. Hehehe alhamdulillah pastu mkn vege hijau n jambu batu. Mesti naik

3y trước

ok sya akn cuba.. maltofer sya mkn 1 hri 3bji.. ssh gak.. 😑 ingt naik.. xblh.. sya da drip ubat pon xnaik. 😌

sy amalkn vitabglow dari awal kandungan lg.. alhamdulillah, skrg 20week xpnh lg hb low..bacaan hb 11 keatas. lpas tu sy mkn mesti ada ikan bilis .. sbb zincofer sy xblh nk telan..