Jadual pam di office

Hi, mak2 yg df dekat rumah n pam dekat office, boleh tak share jadual pam korang. Actually sy confuse sikit mcm kalau sy start pam 9am dekat office, dekat rumah baby last nyusu 6am, kan baby nyusu sebelah je. Means sebelah lg dah dlm 5 jam x keluarkan susu sebelum pam 9am tu. So sebenarnya mcm mana sebetulnya timing nak pam dua2 belah tu ya.

5 Các câu trả lời

Saya consistent start 8.30am both sides, pump sambil breakfast ambik mood nk kerja. Then 3hrs later. Kalau other side yg dah gap lama tu kadang takleh wat apa tp yield dia akan dpt more than other breast. If dah rasa keras sgt baru saya pump dlm kereta otw office tu pun saya pump both sides terus. Saya takda all the time in the world to marmet seriously. And lumrah kerja kdg2 ada pasang surut yield tu sbb mesti ada masa2nya kita tak dpt pump ikut schedule. And saya jenis taknak stress fikirkan yield, apa yg dpt saya okay je syukurrrr even saya just enougher je bukan oversupplier. Tak cukup saya ada stock pump time pantang & if stock habis saya standby jela fm. By the time anak 5m saya gap 4-5hrs je so saya pump 2x je kt office & work freely, happily. Tp jgn contohi saya la cos if gap more than 4hrs mmg susu drop. Cuma maybe sebab saya stress free, anak 8m saya masih dpt 8oz per sesh X 2x pump dpt la 16oz, anak saya dah makan & demand dia time kt rumah BS 12oz only, balik kerja df.

2mo trước

Saya HR yg biasanya dikecam oleh staffs cos sayalah yg buat payroll, approve OT & other claims, assign job scopes etc for more than 20 staffs. Boss saya pun sejenis annoying sbb harapkan saya semua benda tp saya coop & layankan je. Saya pernah ttc & 2x pregnancy loss sebab work stress so after second pregnancy loss tu saya amalkan sifat ‘lantaklah or g mam’ (sorry bahasa kasar) & be positive utk kesihatan mental & it worked 😌 Letak redha dlm apa jua keadaan kalau itulah takdir yg Allah swt dah tentukan & apa yg jadi mesti ada hikmah & solutions. Tahap redha saya skrg ni haritu bpump terjatuh & tumpah dlm ada 6oz saya was like hmm takpelah takde rezeki anak. Tp esok lusa yield berganda2 lagi 😅

kalau saya masa anak susu sebelah pagi tu, saya akan pam sebelah kira buat tandem pumping. masa sy kerja dulu saya start pam 8 pagi. lepas tu gap 2-3 jam. yg pasti masa lunch hour tu sy makan sambil pam susu buat power pumping sebab kejar demand anak. otw balik pun pam. malam sebelum tidur atau 2 pagi sy pam lagi tapi buat power pumping

pandai2 adjust la pukul2 berapa tu yang pasti susu kena dikeluarkan max 3jam sekali terutama anak bawah 1 tahun kita kena jaga jadual pam kalau tak jaga tak sempat nanti nak penuhi demand anak utk soalan yg sebelah belum df tu kalau sy, pam sebelah dalam kereta otw office.

Pam setiap 2-3 jam. Cara saya, lagi sebelah tu saya marmet sebelum pergi kerja.

sye dlu masa anak first pam start 8am, lpstu gap 2-3jam then pam balik.