Oversupply susu badan

Mcm mane nak recover dari oversupply masa berpantang? Baby baru 10 hari.. haritu baby xpandai latch, nmpk struggle sgt nk nyusu.. n sye dah bengkak susu.. nurse yg visit suruh pam untuk kurangkan bengkak n bg susu pam guna botol.. sye ada guna pam tp xkeluar pon maybe sbb salah size corong kot.. so sye guna suction milk collector dalam sehari dua mcm tu.. tp sy sentiasa unlatch suction la setiap 3-5min mcm tu.. now baby ada progress latching cuma bg sye mcm tak 100% latch betul.. now setiap kali baby nyusu breast sebelah mesti menitik, last sye collect guna milk collector biasa dpt 1oz sebelah breast yg baby xnyusu.. malam2 breast sye penuh n menitik sendiri mase baby xnyusu.. rase berat takut sye kena bengkak susu lg.. mcm mane nk buat ye.. sye takut nk pam takut lg bg demand signal dekat breast..

1 Trả lời

tu bukan oversupply, tu kita panggil let down reflex. mmg gitu awal2. nanti dah lama, badan boleh adapt, dia tak Keluar dah susu saja2 gitu. kalau rasa mcm berat sangat, bagi baby hisap lah. tak pun marmet sekejap tapi jgn sampai kosong. tak perlu pam Kalu oversupply ni sekali pam tu dapat 9 10oz.

4t trước

💯👍🏻💐