Macam mane nak tahu kite ade gbs + atau - ?

Macam mane nak tahu kite ade gbs ye ? Kene bgithu nurse ke kite ade keputihan atau nnti dkt kk nurse akan check gbs mase 28 week ke atas ? Saye dari awal pregnant lagi ade keluar cecair warne jernih, kadang warne putih susu. Tapi takde bau ape2 pun dan tak gatal. Saye ade tanye nurse tapi dieorg ckp itu normal je. Sekarang saye 25 week, cecair tu ade lagi dan tak banyak, tak berbau atau gatal.

7 Các câu trả lời

Keputihan gbs+ ni biasanya warna kuning atau kehijauan. Kadang berketul atau gatal. Kalau keputihan biasa, warna putih atau jernih. Biasanya begitu la perbezaannya. Saya ada gbs+. Dan keputihan saya memang kuning atau kehijauan tapi takde gatal. Jarang datang gatal tu. Tapi memang banyak. Sampai pakai pad dan tukar setiap kali ke tandas. Masa checkup tu, boleh bagitahu nurse. Nanti nurse akan refer ke doktor untuk cek & amek sampel dari bawah. Next appointment akan keluar resultnya samada ada gbs+ atau tak. Wallahu'alam.

1y trước

sy pun keputihan kuning dan tak gatal . nk kata byk . kejap ada kjap tkde.. bila bgthu nurse ..dia ckp kwal manis tu je . sy mmg tak suka manis sgt . mybe sbb sy ckp kjp ada kjp takde kot jd dia rasa okay . tp sy risau jgk . nt nk nak inform blk kat dia .

Sy gbs + Masa week 30 mcm tu nmpk byk sgt keluar. Smpai kt bibir faraj tu pun boleh nmpk dh. Sy terus bgitau doc lps tu diorang terus amek sample kt bahagian bwh tu. Next appointment, refer balik mmg +gbs. So klo awak rsa mcm byk tu better bgitau je nurse kt kk terus. Sbb bila gbs + nnti masa nk bersalin kena inform nurse so diorang akn cucuk antibiotic sebelum melahirkan, kalau tak, bacteria tu boleh infect baby masa baby nk keluar tu. Better check je dgn kk terus ya. Suruh diorang amek sample

1y trước

Ya, ambil sampel untuk gbs tu guna mulut itik.

I masuk 35week kena GBS +.. awal2 memang tak bau atau gatal pun cuma banyak n kekuningan je.. last2 dekat nak bersalin ada rasa gatal n bau.. 2 hari dekat ward kena on antibiotik. Alhamdulillah baby dah selamat dilahirkan hari nii tanpa kena tahan ward pengasingan sebab antibiotik yg diberi kat i cukup..

Macam saya , asyik sangkut kencing kotor. Pastu saya inform doc kata ada keputihan gatal. Then nanti doc swab vagina . Saya positive candida . Nnti doc bgi ubat insert

kne bgtw nurse kk yg awak ade kputihan teruk n nak amek sample utk test.. klu awak ckp kputihan biasa2 dyorg akn aggp normal n x amek sample pn..

Sy gbs+ mase 13minggu lagi... keputihan xnormal berwarna kuning dan gatal,doktor ambil swab sample bru dapat tahu

Kalau nak tau ada gbs atau tak, kena dr swab amik sample & hantar ke lab