Hadap Fone

macam mana ye korang hadap suami yg suke tgk fone time makan ? hari2 ye lunch n dinner. kdg ckp xdgr kne ulang2 bnyk kali smpai rosak mood 😪 dh la anak2 makan pun kite yg kne suap. bnyk kali dh tegur dgn dia, kejap tu jela berubah lpstu ulang bnde sama smpai abg jamil mampussss 😒😣😖😞 bosan rasa hadap bnde ni. dh la time makan tu je waktu family bonding 😒. #bantujawab #Sharing_dong_Bund

12 Các câu trả lời

Having a deep talk. Sebelum kahwin dah pernah bincang pasal ni. Saya tak suka bila tengah makan pegang phone. For me waktu makan tu bonding time dengan family sebab saya dibesarkan dengan cara macam tu. Then bila dah kahwin kita deep talk lagi. Dah ada anak pun kita deep talk lagi. Sama-sama belajar ilmu parenting. Alhamdulillah slowly making a better change. Sekarang suami saya pegang phone waktu anak dah tidur and me time je. Same goes to me. Kat rumah saya pegang phone waktu anak tidur and waktu suami saya kerja. Kalau cuti sekali, phone tu bye bye 😁

suami sye pon hritu hdp fon time mkn tido...tp prnh sye bsing2..nngis smpai trdoa "buang jelaa fon tu..xd fon pon xpe..asyik fon je..biar je rosak"..pastu sye nngis...esok tu btul2 skrin fon die crack total...sianlaa plak kne kuar duit...tp haa nk ckp istri klau da terasa skit hati...jngn bg doa mcm2 je..risau trmkbul..pastu trus laki sye ubah skit2..kdng sye bebel ..bkn x bg main fon lngsung..tp ank pon prlukn mse dngn ayh die...so time mkn tido die x main fon da..oklaa ad prbhn ..so die pon ad mse nk main dngn ank die...alhmdulillah...

sama lah husband sy. bosan betul nak hadap benda sama. sy je makan tergesa gesa dengan nak suap anak dulu. anak ada 2 pulak tu. dah habis suap anak kita nak makan pun masih tak tenang. dia rileks je. fon setiappppp masa. suruh tengokkan anak pun masih dengan fon dia. anak nangis pun sampai tak dengar. setiap masa dengan fon. waktu nak bercakap borak saje tu memang takde. bila ditegur katanya sy mcm cari pasal suruh sy diam je 🥲. merajuk pun bukan dia kesah

sy pernah sembang dgn husband pasal tu. husband setuju utk tk tgk fon masa mkn.. tp tetap la jgk ada je time2 tgk tu. awal2 sy bg gambar ni lepas2 tu sy ws je "dekat, tapi jauh" pastu dia pandang sy sy sengih je la tunjuk fon tu. btw sbb lifestyle kami mcm ni jd bkn setiap masa mkn no fon, kalau tgk fon dia tgh tgk video ke fb ke news ke sy kacau la, kalau kat fon hal kerja sy diamkan je

mmg lelaki zaman skrg kot mcm tu .lebihkan HP berbanding time dgn keluarga.. suami sy pun mcm tu jg asal mkn mesti nk hadap hp jg.. sy akan tegur nnti kalo ank ikut jgn salahkan Sy. dah depan ank pun tunjuk perangai mkn dgn hp tk lepas.. terus suami letak tepi hp dia..😁😁... tiap kali mkn sy mesti gunakan nama ank dia sbb ank akn ikut mkn sekali..sy tk biasakan mkn ank bersuap..

cuba tanya dia memang perlu ke tengok phone waktu makan, dan kenapa. then cuba brainstorm cara nak get over. contohnya waktu makan tu make sure phone charging masuk laci ke, allocate waktu lain specific untuk ganti waktu tengok phone time makan tu ke, bagi aktiviti lain untuk dia buat sambil makan tu ke macam suapkan anak, sembang, kemas meja sebelum selepas makan ke etc.

2mo trước

dh sis, katanya dh terbiasa dgn kerja lama dia yg kne reply mesej customer sentiasa smpai terbawa2 time dh kawen. dh tegur bnyk kali suruh letak jauh skit masa makan, ajak borak, tp tula, kejap jela lpstu jadi balik 🫠

Mungkin mmg jenis lelaki zaman skrg. Husband sy getting better skrg sbb sy merajuk level paling2 merajuk ye lepas berjuta kali tegur benda yg sama. Suruh dia pikir anak sikit, besok dah tua nk mampos anak hadap je phone biar bapak dia sakit mengesot sorang2.

2mo trước

merajuk cemana

tahla sis , suami saya pun sama masa makan duk hadap fone jugak tahla penat nk bercakap , saya biarkan je , taklalu dh nk tegur 😌 kita ni dh siapkan makanan atas meja semua taksalah pun nk tolong cedokkan nasi ni tak duk hadap fone .

2mo trước

sama sis 🫠. kdg makan hati jgk. bnde2 kecik mcm ni lama2 rasa mcm hmmmmm 😞

Sy rasa itu perangai husband2 zaman sekarang 😅😅, sy smpai dh ttup mulut, malas nk tegur.. last sekali sy ckap kt dia, esok bila anak2 bt mcm tu jgn nk marah anak sbb depa bljr drpd awak 🫰

2mo trước

betul. sy memg bgi ayat tu je. bru suami letak fone. xnak layan kita xpe. tpi jgn pinggirkan ank. kita yg mak ni plak terasa hati. 😅

contoh yg tidak baik utk anak2🥺 suru dia mkan sorang2.. dan bertemakan hp.. sy lepas buat tue menjadi, sy xmasak , xhidang mkanan..sy sru hp dia buat🗿