Bengkak susu

Macam mana nak sembuhkn bengkak susu ni da hari ke empat ..da cuba mcm mcm cara da.. Urut, pakai epsom salt, tuam sejuk,tuam panas, perah susu setiap 3 jam..still xhilang bengkak..tpi berkurg laa.. Tpi nurse kat kk tadi marah sy mcm sy xbuat ap ap.. sy pun da buntu nk buat apa da...rasa down plk.. da laa anak dri hari second smpai hari keenam ni masih kat wad..ngan luka episiotomy rasa sakit sbb melecet lgi... Tolong la sy yg first mom ni #firstmom #ingintahu #seriusnanya #pleasehelp

13 Các câu trả lời

haritu ank sy pun kena tahan wad utk 5 hari, bengkak susu, sy perah breast dgn tangan, terutama kat tempat bengkak, walau sakit dan byk kali kena perah @ tekan, akhirnya keluar susu dan perah tu kena smpai la bengkak tu surut, baru lega, dan kena ulang byk kali utk tak kena bengkak susu lagi, dan satu lagi sy buat, perah susu dgn tgn + guna pam manual sy beli kat shopee Rm15, lagi cepat nk hilang bengkak susu

Nurse kk biasa lah akan bising. Boleh jumpa doktor nanti doktor bagi antibiotik. Kalau bf kena pastikan posisi dan latching cara yang betul. Kalau ada pam, kena pastikan corong sepadan size nya dengan areola. Saya pun pernah macam tu, buntu. Moga diberi kesembuhan ya mommy

dlu saya bengkak susu sekali je. saya tuam and marmet semasa mandi air suam panas dalam bathtub..and pump guna protable 9 gear electric breastpump... alhamdullilah ❤️ ok hilang... sis pakai breast pump apa? sis marmet dengan kain suam panas kat breast tu.. 👍

mcm sya pun bengkak susu plus nipple luka teruk mmg perit sgt 1 mggu nk elok hri2 sya tuam2 pastu perah susu stiap 2jam mase lpas tuam tu terus perah susu sbb mase tu susu dh lancar Alhamdulillah bru ok pstu bgi ank susu setiap sejam bru ok

nak hilang bengkak mmg akn ambik masa.. teruskan je perah n bgi bby hisap susu dada.. sy buat tuam ngan air sejuk, perah, pam, bgi bby hisap susu dada.. lama2 akan hilang tu jgn risau yaaa 😊 fikir nak cepat sihat je

assalam sis..sy pn selalu kena, sis boleh try cara sy..guna hakka letak air suam dan epsom salt.. then tekap kt breast..nt susu yg tersumbat tu akan kluar sdri ..try yer.. sb sy sllu kena juga,sy buat camtu .

Hi, try cari pil Lechitin apa2 brand pun boleh. Saya dulu pun bengkak susu then makan pil ni. Alhamdulillah lancar. Kadang2 first time mom dalam saluran susu byk lemak, tu yang boleh buat tersumbat.

2y trước

yg nie sy setuju..masa berpantang dulu, sy pun makan lecithin bila bengkak susu..alhamdulilah bengkak tu surut & sambil guna milk collector tu..sis cuba la makan lecithin

kne kerap picit kluar kn susu atau pon pam susu ..selalu klau bby ada, bby yg bru lahir akan mnyusu setiap 2 jam sekali... syukur awak ada bnyk susu , ada org xde susu lagi pening x tahu nk bgi ank susu ap

sy bt jgk cm awk. bengkak xnk surut². lps tu pggl org dtg urt. bengkak smpi ke ketiak dh dua² belah. tu susu pekat sgt pump pn xblh tlg dh lp urt tu 2 3 hari pump baru susut bengkak

hi sy baru2 ni ada terbaca satu artikel, puan bole gunakan daun kubis yg disimpan tempat sejuk nthen just selit je kt bra, insyaAllah makin berkurg bengkak n kurg sakit.