nak minta petua

Macam mana nak hilangkan rasa sakit jahitan bawah selain makan haruan?

13 Các câu trả lời

Manjakani sis, sy berpantang pkai manjakani je, suami asah2 manjakani tu kt bontot lesung batu tu ptu sapu kt tmpt jahitan.. Mmg akan rse mgigit2 sikit laa sbb itu proses nk bg luka mgecut..nk tumbok pun boleh tp sy xnk la tumbok sbb lesung batu kt umah mmg buat sambal je ari2 tkot pulak pedas 😅Sy pantang mmg pkai tu je, alhmdulillah serasi sgt.

4y trước

Yg serbukk tu sis, ltk dlm kapsul ksong ptu amal mkn 1biji pagi 1biji mlm.. Bgus tu utk dalaman.. Kapsul kosong sllu jual di kedai obat..Sy aritu adikbdik tumbuk manjakani tu, tapis2 pulak tu nak yg hancur btol.. Tu jelaa yg sy amalkan buat pjagaan dlm badan..

Arwah mak sy..pernah bg tahu kakak sy masih bersalin..dia bersalin normal.. Dan arwah mak tumbuk lumat manjakani dan sapu kat bahagian yg jahitan.. Alhamdulillah akak sy kata dlm 2 hingga 3 hari dan sihat tempat jahit tu.. Cuba la..mana tahu membantu..☺

makan buah oren sunkist kaya dgn vitamin c boleh cepat sembuhkan luka. kalau jahitan dah bercantum, rendam punggung dgn air garam

Kerap cuci dgn air suam + sedikit garam.. pnyembuhan sngt pntass, cepat kering.. jgn ltak garam bnyk sngt.. asal skit2 sudahlah..

Bilas bahagia jahitan dengan air rendaman asam keping. Setiap kali mandi. Sentiasa pastikan kawasan jahitan kering.

Sy mkn daun gandum. Luka dalaman pun cepat baik. Jahitan bwh sapu minyak but2 luka jahit 2mggu dh baik bercamtum.

4y trước

Sis Google kt shopee pun ada jual

Sentiasa kering kan tempat luka lps ke tandas..rajin tukar pad..mkn mknn yg cptkan luka sembuh

4y trước

Ayam ikan buah oren

Kalau saya..rendam.dlm air suam..lap kering..sapu ubt kuning tu..bataskan pergerakan..

4y trước

Tq Sy try amalkan

Cdgan sy, awk beli akar cuci nona roguy, basuh masa suam2.. best..

Kurangkan bergerak n pastikan luka slalu kering

4y trước

Mmg kena bgerak jgk..tp jgn byk sgt...bila byk bgerak luka bgesel