Cara bagi baby nak bf setelah stop sebulan ada tak?

Macam mana nak bagi baby bf semula? Sebelum ni baby kuning tinggi, saya byk beri fm, dan selang dengan bf. Habis kuning sy masih beri fm sebab susu sy sikit. Seminggu lepas habis pantang baby tiba2 reject bf. Dah try mcm2 posisi, dia mengamuk juga jika sy nak bg bf. Kalau boleh nak dia bf semula since susu fm dia asyik tak sesuai, asyik kembung

2 Các câu trả lời

Saya faham sangat sebab saya melalui situasi yg sama. Baby kemungkinan nipple confuse juga sis, sebab beri botol terlalu awal. Dan bila bagi fm susu badan akan mudah drop kalau tak jaga waktu pump. Sebab baby akan tidur lebih lama lepas minum susu fm. Kalau sis tak pam waktu tu, makin susutlah susu badan sis. Sis boleh try offer baby susu dalam keadaan dia tak lapar, tapi kerap lah sis cuba offer. Saya buat macam tu, dalam masa sama saya tetap topup fm sebab supply saya tak memenuhi demand anak memandangkan apa yg sy cakap situasi sy sama dengan sis. Tapi bila selalu offer susu badan, susu badan sekarang semakin banyak, dari 1oz skrg boleh dpt kdg² sampai 5oz. Kena rajin offer pada baby, kalau baby minum fm n tidur kena rajin jaga waktu pam. Makan kena banyak makanan yg sihat, air masak kena minum banyak, insyaAllah banyak susu sis nanti.

1y trước

Terima kasih atas perkongsian. Saya selalu juga offer susu badan pd baby, cuma buat masa ni dia masih menolak. Apapun sy tetap akan usaha lagi..

Kenapa assume susu sikit? Pttnya bg je puan. Tgh pantang kan so bg je sbb masa pantang la sesuai nk bykkan susu memandangkan ibu tak sibuk buat benda lain. Lg byk menyusu lg byk susu terhasil.try bg masa dia tgh mamai