Jom share pengalaman

Hi, macam mana mommy2 di sini perasaan yang korang pregnant? Apa symptom yang dialami?

24 Các câu trả lời

tahu pregnant lps test upt je. tak expect pun pregnant sbb simptom² pregnant tu sama dgn nk dtg bulan. rs sakit kat pinggang & perut. mudah lapar. mudah haus. kerap buang air kecik tp yg buat pelik sbb tetiba kaki dgn tangan jd naik gatal² mcm kena gegata, lutut tetiba sakit sampai nk tunduk melutut rasa tak blh & period kua spotting je. takde flow mcm selalu walau dh hari ke2 & 3. Minum air yg ada gas pun still period kua spotting. Cter kat bff terus dia kata, gila ke? dibuatnya kau ngandung mcm mana? tak psl gugur. g test upt cepat! tak terus test. after 3 4 hari lps tu baru test. itu pun guna upt dh expired. surprisingly naik double line dgn lajunya walau hampir tak nmpk double line tu. kan sy guna upt expired. esknya test guna upt yg elok. Alhamdulillah mmg betul naik double line. G klinik buat confirmation pregnancy & doktor sahkan mengandung 6 minggu 😊

X jangka akn dpt baby lagi Lepas ank 1st da 15 taon. bermula ngn suami ckp...Abg Rasa ayg pregnant ni. perangai pelik sensitive semacam. baik ayg cek UPT. tapi Abg kuat Rasa ayg pregnant. Bila cek.. mmg X tahu NK ckp apa.. terkejut sgt tgk double line. tapi feeling masa Tu xde teruja. lebih kepada Rasa masa dia da x sesuai.. setelah bersangka baik dengan Allah... alhamdulillah sy sgt menyayangi baby yg bakal lahir ni... perasaan dah start teruja. Rasa lebih excited dr 1st pregnancy. lebih2 lagi info d hujung jari...semua maklumat search je ... skrg dah 5 Bulan pregnant... bukan sy je...ank 1st pon teruja. lebih2 lagi bila semalam scan... doktor ckp maybe Akan dpt baby boy... nampak MCM pistol. doakan selamat melahirkan Bulan 6 ni ye semua

Seminggu sebelum tahu hamil tu. mabuk masuk angin macam tu. pergi jejalan dgn suami pun rasa mcm nak period tapi tak period. lepas tu kaki belah kiri ke kanan entah tetiba cramp. ingatkan ditindih setan rupanya simptom mengandung.hahaha lepas dari seminggu tergerak hati nak cek upt. sebab upt test tu memang beli siap² dekat shopeeah jadi ceklah. memula taklah percaya double line walaupun satu line tu samar². bagi ke suami gambar,sampai suami google betul ke tanda² dah hamil. hari kedua/ketiga cek untuk kali kedua sekali nengok double line kuat. memang sah ada isi masa tu. sebenarnya tak sangka tu adalah tanda² mengandung. kaki cramp tu yang tak tahan. ingat setan tindih rupanya bukan 🤣🤣🤣

5mo trước

sis cramp kaki Tu lama ke?brape Hari cramp?😁

saya kalau period mmg teratur paling paling terlewat sehari atau terawal sehari. pastu seminggu sebelom period tu saya akan sakit perut mcm cirit birit tapi tk pun. then saya da lewat 3hari period dan sakit perut yang teramat sangat. sakit perut mcm nk cirit birit la, tapi tk punn. terus je test upt sebab da lewat 3 hari period. haa terus naik double line terang, test guna clear blue tu mmg sah laa pregnant.. 😅 saya takde morning sickness.. saya tahu sebab period saya ja da lewat 3hari. pastu symptoms nya sama aje mcm saya nak period.

dada rse sakit phtu mcm sesak nfs.. so sye ingt susu nk produce sbb mse first bby rse mcmtu bbrp hri sblm brsalin so doc ckp normal so sye ingt bnde yng sme period mse tu xdelay lgy cme perut rse xselesa then pergy kk bwk mak dgn ank sbb kome brtiga sakit xpyh dsbbkn giliran mkn mse 2jm so sye decide untk nurse buat pregnancy test mse tu sje ii sbb biar waiting tk lme then bila jmpa doc doc ckp congrats awk positive pregnant my mum trs trkjut sbb ank first bru nk msuk 7bln wktu tu

Period delay 2minggu, sebelum ni kalau period delay beberapa hari pun sy akn test upt. Tapi negative je 😅 lepastu selama period delay 2minggu ni sy tak check lgsung sbb takut kecewa lagi.. Tapi time tu badan sangat letih sampai nak pergi kerja pun malas, makan pun tak ada selera dan perut sntiasa bloated 😅 nak masuk ke 3minggu baru lah test upt tapi tak berharap pun 2line, skali noh naik terang ye double line🤣 trkejut sy.. Terus esok pagi pg klinik sahkan kehamilan HAHA..

sy masa bru thu tu dh 5w. xde apa2 alahan sis, nk msuk mngu 8w hngga skrg 9w selalu rasa loya lps mkn. lps sy mkn sy akn rasa loya dkt mknan yg sy mkn. eii geram btul tau. pstu sy akn duk tringt2 dkt mknan td. knapalah aku mkn ek mknan tu. pstu kdg2 ada rasa xsdap perut mcm tu. sy ada angin gastrik jgk. jd mcm xboleh nk bernafas dgn ok. kena rileks2 je sis..

2week lewat period tapi kerap perut sakit. First test di klinik negative. Sebab selalu peranakan jatuh jadinya after test tu negative pergi urut 🫠 , takda keluar darah dan sebagainya. After 4hari urut pergi check upt positive 🤲🏼 amanah Allah ❤️🤲🏼 terlalu kuat. 3bulan alahan lembik longlai. Alhamdulillah now 5bulan.

3-4hri sebelum period delay, akn rasa sakit dkt ari2, sakit cramp..yg xpernah alami sblm nie..jdi bile dtg simptom tu sblm period, dlm hti agak msti pregnt lgi nie..bile test mmg btul pregnnt 😅 tu jela simptom sblm delay period..lps dh tau pregnt dtg la simptom breast sensitiv..loya

period tk dtg seminggu and firasat sendiri rasa mcm ngandung sbb selalu kalau lewat period pun takde sampai seminggu 😆 hari2 check upt tapi sorok dr husband taknak dia excited awal2 takut harapan je. After a week decide bagitau husband sbb dia dh duk tanya dh period ke 🤣