Ibu hamil puasa.

Hi. Maaf nk tanya pendapat. Nnt bila masuk bulan ramadhan, saya dh 33 weeks. Saya gdm on diet control. Awal dh husband pesan nnt jgn puasa. Takut apa2 jd dkt baby. So apa pendapat ibu2 disini ya? Haritu saya ada ganti puasa 2 hari, ok ja. Baby gerak mcm biasa. #firstbaby

10 Các câu trả lời

Saya tahun lepas mgndung. Puasa jgk. Tp 4 bocor.. Sebab jalan kaki dr klinik ke ruma. Ambil masa 5 minitla. Sebab jalan mcm penguin😂. Ikut badan puan. Mcm sy mmg saya sahur penuh. Dan mindset sy kena jg. Sy sllu ingtkn diri sy mesti kuat. Sbb sy nak anak sy jgk kuat. Bgi saya puasa x memudaratkan. Kecuali betul2 puan xmmpu. Mcm sy 4 bocor tu disbbkn ulg alik ke klinik. Btw, sy pun Gdm on diet. All the best mommy. Pd sy pendidikan awal bmula dr sejk kita kndungan baby lgi. Awak kuat mommy. InshaAllah baby awak kuat. Allah yg maha kuasa mmberikan kekuatan pd awak. Smpai skrg, kdg puasa sunat sy still ble myusukan baby saya. Alhamdulillah. Segala puji hanya bagi Allah. Moga dipermudahkan mommy. All the best once again❤️ Jaga diri & kesihatan #TAPSupermoms #TAPactiveusers

sy pernah gugur 2 kali n skrg tgh preggy 13w. doc pakar sy ckp mmg tkde masalah kalau puasa. kalau jd apa2 kt baby pun bkn dsbbkan puasa. cuma masa sahur n berbuka awk kna makan amik semua dlm pyramid makanan. protein,karbohidrat n so on.

perlu refer doktor yang merawat puan sama ada ibu selamat untuk berpuasa atau tidak sebab doktor lagi detail dan lebih tahu history kesihatan puan.

x brni nk puasa, sbb jenis hb low, x pregnant pon puasa boleh nk pitam, pregnant ni x tau la, x puasa pon dah gelap2 mata skrg ni,

mcm saya ad gastrik .. lg tngh pregnant ni ,, lmbat makan pun dh pedih ulu hati .. tp nnti mungkin saya try puasa sekerat hari ..

Puasa dulu. Kalau betul2 tak larat baru berbuka. Time sahur pastikan makan makanan yg sesuai. Yg banyak bg tenaga

awk tny doktor dulu. sy gdm on diet control jugak. semalam appt di kk, sy tny pendapat doktor, doktor advise supaya jgn puasa.

tnya pd doktr sis, sy doktr awal² dh pesan jgn puasa n husband pun tk bg puasa, sbb sy ad diabetes n hypertension

tanya doctor yang rawat awak. klau dia kata takda masalah utk puasa okey saja..

Tanya doc lebih baik sis