Kesilapan ectopic/Perlu D&C Cepat atau Tunggu gugur sendiri?

Last Period 1 Jun. Kalau ikutkan dah 9 weeks. Mulax nmpk kantung kosong dalam rahim check dkt hosp swasta. Repeat test selepas 10 hari kantung kosong ambil blood HCG bacaan 31k++ repeat selepas 2 hari HCG 35k++ x double katanya x ok. Doc kata Ectopic pregnancy suruh buat keputusan segera utk operation. Dptkan 2nd opinion dkt clinic specialist Doc nmpk kantung ada baby mungkin baru 6 minggu pada 7 ogos tapi x ada degupan jantung lagi. Repeat HCG bacaan 44k. Perlu repeat scan dan jumpa dr semula dkt clinic specialist pada 14 ogos. Ternyata Hosp swasta buat keputusan awal salah mengatakan ectopic pregnancy. Alhamdulillah lega bukan ectopic. Hari ni sakit perut sgtx mcm segugut dkt bahagian bawah perut.. terus pergi emergency hospital kerajaan kata nmpk kantung je kemungkinan gugur.. Bacaan HCG 15k tapi x ada bleeding.. Dr suruh buat keputusan utk d&c dgn ubat atau bt operation clearkan or tunggu biarkan gugur sendiri 2 minggu. Pandangan ibu-ibu perlu sy d&c cepat atau biarkan gugur sendiri?

3 Các câu trả lời

Takziah ya, saya rasa maybe boleh tunggu dia gugur sendiri dulu, tapi kalau tak keluar2 juga kena d&c jugak takut nanti infection dekat dalam. Sbb pengalaman saya 1st scan masa 8minggu, ingatkan ok then teruskan repeat scan masa 10 minggu janin tak berapa nak berkembang sikit je perubahan, tapi masih tak ada pendarahan n size baby tak mengecut lagi time ni jadi doc tak berani lagi ckp miscarriage. Pastu kena repat lagi scan masa 12minggu, masa ni baru sahkan yg baby dah stop growing sbb sise kantung&janin mengecil. So dah lama sangat janin yg tak berkembang dalam rahim saya ni ikutkan dah 6 minggu lebih tak berkembang, tapi tak gugur2 pun jadi doc mmg suruh buat d&c takut infection di dalam. Tapi kalau awak baru lagi maybe kalau nak tunggu gugur sendiri pun ok je.

1y trước

Terima kasih. Sy baru saja gugur semalam. 3 hari bleeding janin turun dgn sendiri.

sy pernah alami... 9w pergi scan kosong (blighted ovum) pergi lgi 11w repeat scan tvs pun sama masih xnmpk janin so 12w jatuh sendiri... just wait je... biakn dia turun naturally sbb nk DnC ade risiko dia

kalau xde bleeding. tgu sampai 2w. nnti after 2w mntk buat beta hcg and repeat scan balik.