puasa masa mengandung

lagi bape hari je nak puasa .. skrg dah 10w .. mummy2 smua puasa ke ? risau pulak asik lapar je skrg.. cadangan pliss . #ingintahu #1stbaby

33 Các câu trả lời

Saya dah banyak hari dah puasa ganti. Tahun lepas period time awal puasa akhir puasa. Banyak tinggal. Jenuh. Tapi saya tengok movement baby juga. Baby aktif macam biasa, saya pun takde berpeluh atau sakit ke apa saya berani teruskan. Tapi kalau ada gdm memang tak boleh puasa.

sy 12week mmg bulan puasa nie sy xnak puasa,sb risaukan kandungan...penah mgndung ank first dlu time puasa juga,serius xblh puasa sy jd ketaq bdan bdan jd xlrat rsa nk pitam..so utk kandungan kedua kli nie mmg xnak puasa...nti ganti jew puasa..

3y trước

allahu .. nasib tkde pape .. baik sis .. tw sharinh 🥰

sy last year masa puasa preg 6m..sy ada low hb..mmg misi xsarankan tp sy cuba puasa dlu..alhmdulillah 5 hri je sy tinggal puasa tu pun sebab sy keracunan mknn...sis blh cuba puasa dlu klw x lrt better berbuka...

sy msa ank first hri tu mmng xpuasa langsung.. sbb hb low.. walau dh msuk 32w msa tu... nurse mmng xbgi puasa.. yg second ni pun mmmg xpuasa sebb bru msuk 12w.. doc xgalakkan puasa.. utk tumbesaran bby

Plan tak nak puasa sbb pregnancy lps puasa and gugur, wallahualam sbb puasa or kromosom problem. Tak nak ambil risiko, amanah nyawa dikandung ni berat nk menjawab nanti. Kita ada rukhsah puasa.

3y trước

allah .. 😣 baik la . tq sharing 🥰

Saya masa first baby 6 bulan puasa penuh. Alhamdulillah sebab diberikan kekuatan untuk puasa penuh. Kalau ada masalah kesihatan, takut baby mudarat better jangan paksa ya Puan.

Puasa ni ikut badan masing2. Islam tu xmenyusahkan. Kalau rasa xmampu, dibenarkan utk xberpuasa demi menjaga anak dlm kandungan tu. Puasa ni bila2 pun boleh ganti.

3y trước

hee okay baikla .. tq sharing 🥰

Pada saya bergantung kepada badan masing2..kalau rasa nak pitam atau menggigil badan, bukalah puasa..jangan paksa diri sebab takut memudaratkan ibu dn juga baby dalam kandungan..

3y trước

ok baik la .. terima kasih 🥰🥰

saya masih tak tahu nk puasa ke tidak. baru 5 week padahal😅 tapi sbb lps covid dpt athma. berkahak n berbatuk hampir 24 jam. ada ke ibu2 yg baru 5 minggu tak puasa?

3y trước

sy pun haritu admit wad sbb covid .. lps discharge smpai skrg tekak asik nk batuk .. ad kahak tersangkut .. dah makan ubat cair kahak bru kurang sikit ..

puasa x nk kncing manis haha nurse suruh .. sbb perut besaa sgt naik ... yg lain sume ok ..darah hb 14 .. scan details sume ok ..dy pon aktif bergerak time scan ..