puasa masa mengandung

lagi bape hari je nak puasa .. skrg dah 10w .. mummy2 smua puasa ke ? risau pulak asik lapar je skrg.. cadangan pliss . #ingintahu #1stbaby

33 Các câu trả lời

Hi mommy. Cadangan saya, kita sahur je macam biasa, lepastu buka puasa ikut waktu sama ada nak berbuka jam 8 pagi atau 10 pagi & makan je macam biasa. Niat berbuka kita bukan sebab takut memudaratkan baby ye mommy? Tapi niat berbuka kita atas sebab kita dah tak mampu. Bukan apa saya sekarang pun 2nd trimester, nurse di KK pun dah nasihatkan saya untuk tidak berpuasa. Kandungan masih baru, apapun pentingkan baby dalam perut yang perlukan tenaga & zat harian dari ibunya. Melainkan if mommy dah 7-9 bulan pregnant mungkin nurse atau doctor bagi puasa seperti biasa. Harap dapat membantu mommy.

pg td bru sembang ngan doc kat kk.. ramai muslim akan keguguran time puasa ni.. xpyh nk ikut bdn ke ape, better xyah puasa demi keselamatan baby.. puasa bleh ganti, bby tu nk ade blik blum tentu lg ble.. sy plak doc xbg puasa even dh trimester ke2 sbb ade gdm.die pn xsarankn tuk sy berpuasa.. tmbh² lg klu 1st trimester tu baby baru nk berkembang dlm proses pembentukkan lg.. perlukan byk nutrisi tuk membesar.. jgn sbb nk puasa penuh, nyawa dlm perut kite terancam..

3y trước

ok baikla .. niat mcm tula .. nk cuba puasa .. hee .. tq ye 🥰

Saya skrg dah 8 bulan, ada hb low dan dah tersenarai sbgai anemia. So saya maybe nak cuba jgk sehari dua tgok dlu keadaan baby camne, if baby jadi lain mcm tak aktif bergerak mcm sblum ni saya akan berbuka. Kalau rasa mcm ok saya akan keep going puasa. Tapi hujung2 tu maybe tak berpuasa kejap kot sbb dgar2 time 8 bulan lebih tula berat baby cepat naik. So risau jgk kalau baby keluar berat tak ngam. Tgok keadaan nanti mcm mne🥰moga kita smua dimudahkan segala urusan ye🤲🏻❤️

3y trước

aamiin .. tq sharing 🥰

tahun lepas sy pregnant 5m bulan puasa.. sy boleh puasa 15hari je.. 15 hari xdpt puasa.. disebabkan sy GDM on medication dan selalu hypo.. hypo yg sampai mengigil n muntah2.. so puan kalau xda masalah kesihatan ok ke puasa tgk kemampuan ketahanan badan kita... doa semoga dipermudahkan segala urusan kita nak puasa penuh... sy dh seronok tahun lepas pikir xpayah tinggal puasa dh jd hypo mcm tu😅😅.. semoga mummy2 yg preggy bulan puasa ni dipermudahkan urusan dan sihat sentiasa

3y trước

ok sis .. tq tau .. 🥰

Dulu masa pregnant anak sulung, awal2 tu sy puasa seharian penuh lps tu sy jadi nak pitam, perut sakit... Then sy cuba plk puasa stgh hari utk masa 2-3 hari, ttp sama mcm nak pitam dan gastrik sy semakin teruk (tahap x blh gerak kan badan) Suami bising kat sy, dia suruh sy x perlu puasa, sbb puasa blh ganti.. Dia risau sbb sy ada gastrik lps tu pregnant lg.. Ni skrg plk pregnant anak no 2, suami dh pesan jgn puasa nanti jadi mcm dulu.. 😅😅

3y trước

huhu .. tula .. plan mcm nk stgh hari .. tp pikirkan skrg asik lapar je .. risau pula ..

tahun lepas saya pregnant tak puasa..suami tak bagi sbb kandungan masih baru..buka buku pun sehari sebelum puasa..sepatut nya tahun ni dh boleh beraya bertiga..tapi takde rezeki..mudah-mudahan ada lagi rezeki tahun ni..sekarang pun dah genap 6 bulan selepas bersalin baby first..doktor pun dh benarkn untuk saya pregnant lg..mohon ibu2 doakan saya semoga cpt2 positif lg ya

3y trước

tq sis

Haritu ada tnya misi dia cakap takde masalah utk puasa tetapi jika rasa tak mampu nak teruskan puasa berbuka je. Sy baru masuk 14w taksure lagi mcm mana. Ingat nak try dlu puasa kalau dpt teruskan 1 hari tu alhamdulillah kita tgk esok tu mcm mana pulak. Kalau tak larat dah start rasa pening ke apa takyah pikir panjang berbuka je 😊

Saya dah 20 weeks tapi tak berani nak puasa. Nurse pesan kalau nak puasa jugak buat sehari 4 jam then semakin menaik jam tu. Jgn terus buat full day. Sbb baby boleh mengecut sbb tak dpt zat then boleh keguguran jugak. So saya decide utk tak puasa sbb skrg pun lapar makin kerap. Bangun 2-3 pagi cari benda nak makan 😂

Kalau ikut hukum, awk kena g cek dengan dr dulu.. Kalau dr kata awak takde masalah untuk puasa awk kena puasa tapi kalau lapar sebelum tengah tengah hari boleh buka.. Tak boleh main guna term tak puasa sebab mengandung.. Boleh jadi berdosa.. Sy pun baru tahu nasib tadi dengar ceramah ustaz..

Kalau baru 10w tu mcm agak susah nak puasa. Saya third trimester okay kot, haritu cuba ganti puasa mcm okay cuma air kena cukup 2 liter, makan kena berat. InshaAllah okay, kalau air tak cukup memang akan rasa cramp perut terus saya buka puasa. So puasa kalini kena betul2 monitor water intake