BERAT BADAN

Korang time pregnant 18weeks berapa kg naik?? Aduh sangkut dekat berat pula. Banyak sangat naik sampai 4kg😂 share pls mommyyyyy ada tak yang berat naik banyak macam saya. Share cara makan yg boleh control jugak pleaseee #firstmom #firstbaby #pleasehelp #bantusharing

25 Các câu trả lời

sy starting 69kg buka buku pink, lepas alahan 4 bulan tu start naik pegi 75kg, 2 mggu lg naik pgi 80kg smpi skrg maintain 80kg. selera naik bukan main, lepastu asyik nk mkn manis. nasib x sangkut gdm. tapi scan doc cakap baby besar dari umur,mksudbya gemuk d dlm. doc nk refer ke o&g. due 24/9. harap dpt bersalin normal 😅 sy control mkn sikit² ja, kdg klau teringin tu rasa nk nangis je klau xdpt mknn tu. susah klau control selera ni. hehe tp cuba ja la skit² ..

Makan suku2 separuh sis. Mkn berlebihan tak elok jugak. Ada risk kena gdm. 1st trimester kalu tak silap boleh naik beberapa kilo je. Masuk 2nd trim sama ada 0.3-0.5kg/ week macmtu je kalau tak silap. Tapi depends dengan BMI awak jugak. Dr selalu pesan, mkn berpada2. Jgn menyesal kemudian hari. Awak nak makn boleh, tapi sikit2 la. Sbb ibu mengandung, digestion kita slow. Carbo tu akan betukar jadi glucose. Glucose tu akan bertukar jadi lemak plak.

Saya dulu buka buku pink 41kg. sebulan lepastu naik jadi 42kg. Next month consume calla milk, nohh rokiah naik sampai 49kg terus. 7kilo naik mendadak sebulan. Pastu HB terus drop dari 11 jadi 8. Stop consume calla milk tu. Doc terus set tarikh minum air gula. Alhamdulillah tak sangkut. Bulan seterusnya naik sikit sikit je sampai la bersalin. Berat sebelum bersalin 52kg. Ehehehehhe

Saya baru balik dari klinik. Sya start naik berat badan since raya. Kalau berat tk okay jugak next week rv berat dgn bp, sya kena minum lgi air gula kali ke 4. Total sya naik berat badan sampai lah dh dkt 8 bulan ni total 14kg. Trimester ke 3 ni betul2 menguji nafsu makan sya. Nasib tkde bengkak kaki atau bp tinggi.

12mo trước

Sis same dgn sy,mula mgandung alahan teruk smpai 6bln..lps raya puasa ritu..terus naik mdadak..adeii xde turun2 dh..kena buat bp 2 hari skli smpai next jumpe misi.. memang letih ulang alik..total naik 14kg 34weeks..3 kli minum air gula..yg last ats pagar..adeiii

sy last month naik 3kg lbih utk sbulan (19weeks+)..then dktr ckp naik byk sgt ni..then kne 2kli sebulan chck up..dktr siap sruh mnum air gula😌😌..tpi before mnum air gula tu..sy bykkan mnum air bali n air suam,mknan pun control lah skit2..aftr mnum air gula pagi smlm result kluar cantik😊😊

saya pun naik banyak , buka buku kurang berat 43kg tulis pakai pen merah lg , sekarang 30w dah 56 kg hahaha nurse ada bebel jugak . naik bnyak start lepas raya sampai 4kg . even sekarang checkup 2 minggu sekali pun naik sekilo or 2 kg 😌nasib kena minum air gula takde apa² Alhamdulillah

saya waktu puasa turun 5kg, kena marah sebab puasa😂 bila dah lepas puasa dalam 2 minggu naik 2kg, kena pantau bp 2 hari sekali sb doktor takut darah tinggi. saya makan mcm biasa je sis, last checkup baik lgi 1 kg. tp kalini doktor tak ckp pape pulak sb bp saya okay, gula pun okay.

sy naik 1.5 pun nurse bagi pen merah kne jmpe doktor. huhuhu. sy makan nasik sekali je sehari. yg time lain kalau lapar sy makan buah, roti, minum susu, kueyteow goreng ke yg ringan ringan, kuih kuih. makan last jam 8 malam itupun cicah biskut je. alhamdulillah maintainla skit

12mo trước

makanan yang awak anggap ringan tu sebenarnya tinggi juga kalori. Dan boleh naikkan paras insulin. Lagi okey makan nasi dengan lauk. Lagi tambah zat yang baik untuk awak dan baby. Nasi portion sikit ja, lauk banyak.

sy naik 1.5 kg (+-) time 23w camtu haritu, adehh.. kena cek tekanan darah tinggi n cek jantung baby tiap 2hari.. huhu.. Klau ade k.manis baik elakkan mknan dr tepung putih.. mcm roti, kuih2.. nnt tinggi bacaan gula.. buah pun tkleh yg manis2 sgt..

5 bulan pertama turun 5kg tp doktor x bising sbb sy obese and berat baby ok ikut usia. Masuk third trimester, naik 3 kg. Ok la tu. hahahaha tp anak kedua ni first trimester turun 3kg.. 4bulan sampai 7 bulan ni dh naik balik 4kg