Macam mana nak cari babysitter?

Hi korang. Nak tanya la, saya ni first mom. Anak sekarang umur 9 bulan. Fully breastfeed. Tak pernah berpisah since dia lahir, kecuali masa dia masuk nicu sbb kuning. Soalan saya, siapa pernah dalam situation yang sama macam saya. Macam mana korang cari babysitter yang trusted? Macam mana nak train baby bagi minum botol? And the hardest part is mcm mana korang tinggalkan anak kat org for the first time?

2 Các câu trả lời

mcm sy 1st baby masa hantar pengasuh baru nk genap 2tahun. dia mmg xpernah pergi rumah pengasuh. sbb previous my mom yg jaga dia dr dia lahir. jadi bila bersalin 2nd baby haritu, my mom dh xlrt nak x nk mmg kena cari pengasuh. sy mcm mommy yg lain even xkena dkt sy, sy tetap fobia bila dengar pasal pengasuh. jadi sy cari melalui kenalan rapat yg hntr anak dia dkt pengasuh. dr situ sy cuba hntr 2minggu awal sebelom masok kerja. both anak sy hantar tmpt yg sama. awal sehari tu sy ada dtg jumpa pengasuh. sy berbual semua dgn dia. Alhamdulillah dpt pengasuh yg baik. xcerewet dan jaga anak sy dgn baik. jd dkt situ sy pon xberkira dgn dia.

Sy cari dkt fb since sy tak familiar org2 dikawasan tsbut, siapa yg komen sy akn dm personally. tanya background (pnglmn asuhan, brp ramai ank asuhan, umur ank asuhan, brp upah jagaan) klu respon ok, sy sndri akn lawat rumah bakal pengasuh..borak2 sesi suaikenal. after pass the suaikenal, sy akan try hntr ank pd pengasuh tu utk sehari dlu utk tgk penerimaan bby (masa try ni sy masih xkerja lg, just nk tgk respon bby) train bottle, sy buat dlm sebulan sblm masuk kerja, pemilihan botol main peranan juga..klu bby jenis xfussy, mudah nk ajar.