Bersalin hosp gov

Hi korang, i bernikah di thai masa i preggy 6 bulan. If i pakai sijil kawin tu untuk tunjuk dekat hospital masa nak discharge, valid ke untuk husband dan father in law bawak i discharge/balik rumah?

5 Các câu trả lời

Tak valid sebab umum tahu sijil nikah kt siam tu tak diiktiraf oleh kerajaan Malaysia & tak boleh digunakan utk urusan rasmi. KKM pun badan kerajaan kan so by right dia takleh terima. Tp taktau la kalau time warded tu nurse terlepas pandang sbb time nk warded nurse mintak buku pink je & copy sijil kahwin dah attach sekali dlm tu. Buku pink ada tak? Time buat tu nurse tak mintak sijil nikah ke? And kalau hospital terlepas pandang sampai boleh discharge pun, kt JPN nanti nk buat surat beranak lagi strict. Tak boleh terima sijil nikah luar, dia kosongkan part bapa terus. And kena buat within 60days after kelahiran, kalau tak sampai ke besar lagi susah nk naik turun uruskan benda ni

1mo trước

sis boleh baca komen dekat atas2 untuk tgk latest update dari pihak hospital & doktor gov hospital sendiri ye. harap membantu, tq!

jika menikah di Malaysia pun bby lahir kurang 6bln dari tarikh nikah anak xboleh bin nama suami..dan jika Islam bin kan pada nama² Allah....Klau nikah kt Malaysia suami boleh je jamin puan nnt..sbb surat nikah tu sah... cuma xboleh bin dia... Klau surat nikah Thailand x valid..cuba puan daftar nikah Malaysia dulu...mana tahu kut ada surat hitam putih dah mohon dftar kat Malaysia boleh guna pakai..moga dipermudahkan ya puan.. Klau boleh jaga JKM xambk pun anak jgn risau🥰

1mo trước

terima kasih sis, boleh baca update ye saya dah tanya pihak hospital. tq!!

nak bersalin boleh je. tp nak buat surat beranak tu yang tak boleh bin nama ikut surat nikah sebab surat nikah tu tak valid dalam undang2 Malaysia. dekat buku pink details suami as suami ke atau buku pink tu as single mom?

1mo trước

hi semua saya nak jelaskan just in case ada yg membaca/going through the same thing wondering or nak tahu apa jawapan kepada persoalan ni. yes, anak tetap tak sah taraf which we know tak boleh bin bintikan anyone. but, sijil nikah di thai boleh diguna pakai dan dianggap sebagai pernikahan yang sah disisi islam cuma kena pergi daftar di pejabat agama di malaysia bila bila masa yang kita free. tiada masalah untuk pasangan warganegara malaysia yang telah bernikah, sama ada nikah di thai atau tidak. sama ada pernikahan tersebut atas sbb hanya untuk menjaga anak tak sah taraf atau lain lain. asalkan sudah bernikah, husband dan family husband adalah waris yang sah untuk discharge saya dan uruskan saya di hospital. tiada larangan bersalin atau campur tangan JKM pun. harap dapat membantu semua :) terima kasih sekali lagi sbb jawab pertanyaan saya haritu.

Tak valid. Tak boleh guna pakai. Unless awak dah daftar nikah di Malaysia

1mo trước

sis boleh baca komen dekat ruang yg atas untuk update dari pihak hospital sendiri ya, btw tq anyways sbb sudi jawab soalan saya. saya decide untuk tanya sendiri dkt pihak berkenaan untuk dptkan lebih kepastian. semoga membantu dimasa hadapan, tq!