HB LOW! NEED HELP!

Korang, buntu laa hb makin low.. Boleh tak suggest ape yg ok untuk naik kan hb.

21 Các câu trả lời

sya HB 10 doctor kata low ..sbb sblum tu mkn x lalu..mkn apa muntah apa..sakit² semua..vitamin semua x masuk.. lepas dh ok tu then dlm dua minggu tu sya mkn mknn kira seimbang la..bnykan mkn sayur hijau.. daging².. hati ayam..buah².. minum susu ibu ..vitamin sya minta tukar ngan doctor sbb x ngam zincofer , then doctor bagi ferrus , acid folic ngan B complex. lepas 2 minggu tu pi check ada naik sikit 10.8 . time pregnant ni memang² betul² kene jaga diri, jaga perasaan kita.. jaga makan semua.. kene btul² jaga.. untuk kebaikan kita n baby kita. 😊

1) jgn ambil kafein, kopi teh coklat smua xyah mkn mnum 2) bagi jarak jauh waktu mkn vitamin & mkn mnum yg ada calcium 3) try tukar vitamin klu xde prubhan kdg x serasi mcm sy 3 kali tukar bru sesuai 4) mkn buah tp jgn selalu sbb buah agak manis juga blh mkn watermelon 5) klu dh cuba mcm2 maybe blh mnta doctor check juga mcm kakak sy rupanya dia talasemia carrier pn HB low x pernah smpai 10, smpai bersalin stiap mnggu kna dtg klinik

brpe hb sis paling rendah?Cuba sis mkn ubat waktu trjaga pkul 2atau 3pg tu.pstu nti lps bgn subuh tu rasa lapar dh blh mkn trus.sbb dh lps 2jam.ni pakar nutrisi ajar sy.pstu bab mkn Mmg kne jaga.hari2 kne ambk sayur hijau,seminggu skali mesti Ade mkn lembu/kambing,sehari mesti Ade ayam/ikan/telur/kerang,mkn kekacang,buah2,susu kne ckup.mcm sy hb asyik naik turun.rupanya mslh zat besi kurg.bru 19w dh kerap appt psl hb naik turun ni je.paling rendah 9++

kalau tak sangkut gdm boleh cuba minum air longan+red date jenama marigold. Doc yg suggestkan minum air ni dekat saya Alhamdulillah hb dari 9 lebih naik 11 lebih..mkanan yg mengandungi zat besi pon diperlukan jgk setiap hari

saya hb low paling rendah 9.8 kena jumpa doktor 2 mnggu sekali lepastu saya ambil air sunquick , pati delima gulsan dgn ubat KK setiap hari takde miss , alhamdulillah dah naik n jumpa doktor sebulan sekali je

ubat n vitamin doc bg jngn skip n tiap hari makesure mkn 3 kali sehari lebihkn pengambilan lauk yg bole tmbh drh ( bole goggle ) air kosong sentiasa mnum byk supaya x rasa pitam sgt bila hb low

Sy minum jus mamariam, ada pati delima, bagus utk naikkan hb. Banyak makan bayam, buah dan elakkan caffeine. Makan ubat yg kk bagi jgn skip.

rajinkan diri baca ni https://cegahanemia.space/ kalau semua tu 👆🏻 dah buat tapi tetap tak ada perubahan kena consult doktor for solution

sy amalkan makan buah jambu batu, makan hati ayam masak black pepper setiap kali nk g checkup tu, sehari sebelum mmg sy hadap yg ni je..

Minum original blend jus air limau kasturi buang kulit selepas makan buang kulit limau kasturi elakkan rasa pahit, skip kafein...