Macam mane nak hilangkan sakit mata bby

Kesian bby baru 1bln

Macam mane nak hilangkan sakit mata bby
12 Các câu trả lời

Ni infection mata. Ophthalmia Neonatorum . Memang ada sesetengah baby baru lahir jd mcm ni. Anak sy pun ada kena infection mata ni sejak lahir. Kena jumpa doktor mata. Diorang akan prescribe ubat. Kalau perlu, diorang akan prescibe ubat antibiotik. Anak sy umur 2 bulan lebih nak masuk 3 bulan baru betul2 hilang infection dia.

Pergi jumpa doctor. Kalau u tanya orang, ada macam2 suggestion tersendiri. Tapi dalam banyak2 suggestion tu u tak tau mana satu yang akan buat makin teruk. Jadi conclusion jangan tanya & dengar cakap orang. Bab2 cmni consult dengan doctor terus

Dah try susu bdan? titikkan kat mata? dri kecik sy selalu dgr petua ni dan sy amalkan.. sbb susu ibu mngandungi bahan antibkteria semulajadi.. slamat utk anak, atau klu sis was2 boleh bwk ke klinik utk mntk ubat titik..😊

3y trước

haah dlu mak sy pun bt kt sy & adik2.. titik susu bdan kt dlm mata, sbb kmi adik bradik smua dpt sakit mata wktu umo 3-4taun dlu.. smpai kna warded , lpas titik tu alhamdulillah okay

air biasa dgn kapas bersihkan selalu. anak saya pernah kena masa kecil hari hari bersihkan pakai air bersih kosong dgn kapas yg lembut. kapas to basahkan dlm air then kerap lap 2/3 kali sehari lepas bangun terus lap

3y trước

tpe anak saya sampai 1 bulan sakit dua dua kena kerap bersihkan

baby sy pun macam ni, sy buat urutan di kawasan hidung sebab doc kata mungkin tersumbat dan selalu bersihkan kawasan mata baby dengan kapas celup air suam. alhamdulillah sekarang dah xde mcm ni.

anak sy pun pernah kena mcm ni .. Smpai jumpa doc , doc ckp kerap ksi bersih mata baby dengan kain lembut or kapas dengan air suam bersih ..

3y trước

Ye sye tiap kali bby bangun tido bersihkan dengan air Suam guna kapas je kene buat dengan kerap

Mcm baby sya dlu dr bagi antibiotik baru dia baik, kene selalu cuci dgn normal seline water , guna kapas sekali lap terus buang 🥰

sy suggest ibu jumpa doktor pakar mata.. Anak buah saya pn mcm ne juga tp syukur lepas sapukn ubat yg diberi sembuh sepenuhnya..

Ank sy bru 9 hari dh jdi cmni dokter just bgtau lap² dgn air suam shja dia akn hilang dgn sndri nnti sntiasa brsihkn mata bby .

3y trước

Btul akn mkin brkurang klau kerap jga mta bby

letak susu ibu,ank sy pun kena mcm tu masa pantang.. Alhamdulillah lps letak susu badan dh okay