Fastfood untuk awal kehamilan

Kenapa ada orang cakap awal kehamilan tk boleh makan fastfood ? Ataupun fastfood tak bagus untuk ibu hamil . #firstbaby #bantusharing

2 Các câu trả lời

fast food tak elok sebab ia makanan proses dan khasiat dan nutrient tak banyak dibandingkan makanan dari sumber yg segar. kandungan lemak, gula garam dn bahan kimia yg tinggi tak membantu untuk pertumbuhan bayi. bukan tak boleh makan, boleh tapi jangan makan selalu. bayi perlukan nutrient yg cukup untuk membesar. klau xckup, boleh jadi pertumbuhan bayi tak sempurna. ibu juga perlu kawal kandungan gula, berat dn tekanan darah smasa mngandung. pengambilan fast food yg kerap boleh menggalakkan diabetes dan darah tinggi. diabetes kena bersalin awal sebab baby besar. darah tinggi kena pre eclampsia. tu kesan buruk pada ibu. itu adalah penjelasan secara saintifik dan logiknya.

4y trước

saya pun makan juga fast food. tapi saya kurangkan pengambilan dan lebihkan buah dan sayur sekarang. air manis pun kurangkan sebab berat naik mendadak. tak nak kena induce n bersalin awal. nak bersalin bila waktunya tiba. hehehehe

Boleh mkn tp jgn berlebihan. Makan makanan yg berkhasiat. Buah buahan, sayur sayuran.