MINTA TOLONG BAGI SEMANGAT SIKIT..

Kecewa dengan layanan nurse dan doc dekat KK. Anak sulung umur 1tahun3bulan sekarang mengandung nak masuk 9minggu. Check dekat KK kena masuk dekat 3bilik untuk buka buku pink. Setiap bilik yg kena masuk tu semua bising anak jarak dekat siap gelak sinis tau. Rasa macam tgh buat salah paling besar. Paling tak boleh lupa doc tu ckp “Ada buat perlumbaan ke nak mengandung ni smpai terkejar² nk anak lagi?”, “tak kesian ke dekat anak tu nnti sape nak jaga?” Hati ni rasa mcm nak jawab je!! Tapi sebab kan dah kena dkat setiap bilik yg masuk tadi terus takda mood nak menjawab. Rela diamkan diri. Lepastu doc ajak scan, tgh scan baby tak nampak tapi kantung ada. Terus dia bagi tarikh lain untuk dtg scan lagi sekali tapi tak bgitau pkul bape kena dtg. Bila tnya doc terus jawab “dtg pagi lah, senang nnti kalau tak nmpak ke apa terus pegi hospital je haritu” tak jaga hati betul. Dah lah scan ala kadar jee. Dia roll kan scan tu kat perut ada lah dlm dua gerak je, terus kata haa baby tak nmpak pun, dtg next appmnt lah.. mcm tu je hmm Ikut kan pregnant sebelum ni bersalin normal, takda sejarah yg teruk semasa mengandung pun tapi bila kena layan mcm ni rasa teruk sgt ke atau salah besar ke mengandung anak jarak dekat ni??? Betul ke 9minggu masih tak boleh nmpak baby? Tapi doc just bagitau kantung ada je. Ke perlu check dkat klinik swasta? Risau nii. #pleasehelp

45 Các câu trả lời

dah boleh nmpk dgn jelas.. kalau sy dh sound.. pandai buat ank pandailah kita jaga.. mmglah nasihat doc tu utk kesihatn kita.. tp ada caranya.. sometime kalau nk bandingkan dgn doc private n gov bagai langit dn bumi.. so bg sy baik chk kat private..hati pun senang..x pyh nk tggu berjam2.. awk kalau boleh g scan kat private klinik insyallah ada rezeki adalah tu. kalau ada duit monthly buat je chkup kat private bersalin kat gov..

Dia nk tukar alamat tmpat kerja tu. Buat report je dkt JKN. Sy dpt jawapan sinis drpd doctor sbb sakit telinga. Husband sy email pd JKN, doc kena panggil, dorg tugaskn pegawai khas utk siasat & husband dpt brckp sndiri dgn doctor tu apa yg xpuas hati. Husb sy nasihatkn doc tu kalau ada masalah rumahtangga jgn bawa dtg tmpat kerja, agak2 rasa xda mood nk kerja blh letak jawatan sbb ramai yg menunggu nk kerja.

puan positif je....pikir yg baik2 je puan.... Insyaallah semuanya baik belaka....klu boleh jgn Google... takut effect pemikiran puan melalui pembacaan di Google.....kdg2 skrg diorg xde jwpn walaupun scan...dan puan akan dlm keadaan risau selama puan mengandung jadi puan relax je...pikir positif...doa byk2... Insyaallah dipermudahkan segala urusan puan.....saya ada pengalaman yg sama dgn puan jadi puan kna kuat n positif

Tapi sis mmg btol la apa doktor cakap tu, anak sis yg sulung masih kecil masih perlukan perhatian tp sis dah mengandung. Perkara mcm ni jadi depan mata saya. Kenalan terdekat saya. Anak yg sulung tu bru nak masuk 2 tahun tp ibunya dah ada baby mmg x terlayan pdhl yg sulung tu masih kecil. End up yg sulung tu mmg xterlayan, asyik menangis datang nk ibunya layan tp ibu busy dgn adik yg masih bayi.

jgn down sis...biar je ape org nk ckp..ni rezeki Allah yg BG..mereka yg ckp camtu sebab cemburu Ngan kite.. anak2 sy.. 1)2010 boy 2)2011boy 3)2012boy 4)2017boy 5)2018meninggal dlm perut 5bln 6)2019Boy 7)2022 36week due 17/11/2022 ni rezeki yg Allah berikan pd sy..syukur alhamdulillah... sy doakan sis kuat kan diri ye..pikir positif...

2y trước

waalaikumussalam.. allhamduillah sy dah selamat bersalin 5/11 pukul 6.15ptg...sy doa doakn sis dipermudahkan nanti..aamiin

lain kali sis2 semua jwb je SIAPA LA SY NK LAWAN TAKDIR ALLAH SWT. ANK KN REZEKI,’NAPE DOC & MISI PLK NK PERTIKAIKAN.acah2 dorg yg tangung risiko kite yg pregnant.bkn nk krg ajar,tp kdg2 kena jgk ajr dorg ni.dh ikat pon ade yg pregnant,dia boleh kate ape.bkn ape,kdg2 cara dorg ni bckap mcm nk lwn khndak DIA.

sy pernah kena mrh masa buka buku dlu sbb ktanya xjga pantang bru je gugur terus lekat...sy 3kali gugur bln6,bln9 n bln11 n bln 3sy prgnt balik now dh 31w...nurse Klinik desa mrh katanya sy xjga bdn xpntang tu jd cm tu🥺🥺 sy buat xtaw je..dy xtaw prsaan kita mcm mna menunggu dan berhrp....

Saya lau scan ii ni saya scan at swasta . Saya 9minggu dh nmpk baby , kantung and heartbeat kedip ii . Buku pink saya buat 1/11 nnt at kk . Better g swasta scan pastu g kk mintak tarikh buat buku pink bwk skali scan swasta tu so dye xdek la nk scan dh sbb swasta dh scan

kdg doctor tu Mlas nk godek2....or mesin di kk x advance.... sis boelh ke swasta kalau mmpu mintak scan tvs .. InsyaAllah nmpk sbb sy dlu 4 week dh nmpk dot kecik je... doctor rjin godek2 dgn sabarnya...xnmpk kot perut dia scan kot tvs mmg trus nmpk la 😊

kelakar ayat nurse "spe nk jaga?" ehhh kita la jaga dh anak kita.. kang suruh dia jaga pelik pulak 😂 alahaiii.. puak2 ni mmg ada jgk yg x serik.. ada yg ok tu ok je x ambk port. jns yg kepoci acah2 bgs ni je melebih.. ehh teremosi pulak kte 🤣🤣