Perlu berpantang tak bila gugur?

Kandungan saya genap 6w harini tapi Allah lagi sayangkan kandungan saya, saya gugur petang tadi. Doc cakap kantung semua dah turun, tunggu lagi 2w nak check balik samada dah turun habis ke belum, kalau tak habis nanti kena cuci. Rahim tak kuat, lama sangat jarak 2nd pregnancy ni. Mungkin belum rezeki saya, saya redha 😊. Persoalan saya perlu tak saya berpantang? Saya tanya mak, mak saya tak tau, dia tak ada pengalaman bab2 gugur ni. Sesiapa yang ada pengalaman mungkin boleh share dengan saya. Terima kasih.

6 Các câu trả lời

saya ada pengalaman sama macam sis. saya gugur baby 6 weeks. saya pantang macam org bersalin cuma tak lah lame. dlm 2 minggu macam tu. sy berurut n makan mcm org berpantang. sbb nak bg rahim kuat balik n badan tak berangin.

3y trước

mcm sy ggur 3 bulan..bidan suh berpntang sebulan..sbb urat dalaman mase tu bnyk dah bgkak..so kne jge..pmkanan..kje berat..pastu mngurut..y ggur 2 bulan sy g pakar..just die suh rest dlm 2 week..n jge mkn jgk sy nk bg badan ok blk..

Takziah sis..kalau sy perlu berpantang bg badan & emosi berehat..kakak & adik ipar sy ada pengalaman keguguran & dua2 sy jaga dalam pantang tp takde la pantang sgt mcm org bersalin tu..lepas tu bwk berurut..

sy pernah gugur masa kandungan 6w juga. sy pantang 2 minggu jaga makan mcm org pantang n banyakkan berehat tapi tak berurut pun. alhamdulillah sebulan lepas tu sy pregnant semula.

Ada orang berpantang, ada yg tak. Kalau rasa nak pantang boleh je dlm 2 minggu okay dah. Kot2 rasa badan nak rehat ke kan. Berurut sikit2 bagi lega balik badan tu.

sis berpantang je sis sy dlu da 3 bulan keguguran sy berpantang MCM org bersalin ahlamdulilah 4 bulan je kosang skrng da 7 bulan sis

3y trước

sy setuju yg ni..sbb sy brpbtg gugur 8w selama dua bulan..dan 3 kli keguguran..cri punca knp gugur,jg rahim tu pon dikira pntg..insyaAllah kita siht,rahim siht..mudah hamil semula.🥰

seelok-eloknya berpantang lh...paling elok dlm 2minggu..