Meruang Sebab Keputihan

Kandungan saya 16minggu sekarang.. Saya ada meruang untuk hilangkan keputihan.. Sbb rasa tak tahan sangat gatal..saya pakai ubat insert tu tak jadi ape.. Rasa risau sangat.. Tapi saya baca meruang tak elok.. Agak2 effect tak kat baby? Sy masukkan jari dalam 3 ruas td.. ?

19 Các câu trả lời

Sy pun kptihan gatal teruk sis, cuma sy meruang xdlm sgt paras2 kuku je asalkan dpt keluarkan keputihan wlaupun sikit2..dh keluarkan baru lega...nurse pun ada ckp boleh korek sikit tp jgn dlm sgt dlm satu ruas jari je...kptihan yg ddk dlm sgt tu nanti akan turun sndiri mse tu la kite meruang..mse gatal tu la kptihan dh nk keluar mse tu lpas meruang terus lega...kalau x keluarkan memg seksa merana semua kerja x kena..sy pakai ubat sumbat kk bg xjalan..sy pg klinik swasta die bg ubat sumbat lain baru ok..skrg dh sebulan xde gatal..kalau x dr awl preggy smp 18 mggu gtal xhilang..

Kalau Ada masalah keputihan kenapa tak bagitahu nurse dan jumpa doktor?Bahaya klu meruang waktu Kita hamil, takut bakteria pada keputihan tu Makin merebak .Seelok nya jangan terlalu kerap guna pencuci wanita semasa hamil tu pun boleh jadi punca keputihan btambah.Lebih baik cuci bahagian tu dengan air suam yang dicampur sedikit garam.

Time2 pregnant ni la elok meruang.. seminggu skali atau 2kali.. jgn hari2 plak.. sy pernah skip meruang dlm 2minggu, hbis berkumpul keputihan dlm tu. Pegi klinik, doc suspek jangkitan kulat.. lps baik tu, sy slalu makesure dlm tu clean. lebih2 lg lepas bersama, tlg cuci elok2 ye.. n pastikan jari btul2 bersih k..

yg penting jari sis bersih. jngn sllu meruang. sy pun ada meruang jg tp jaraaang sgt. bila rasa kputihan bnyk n lepas bersama suami sy meruang tp x dlm sgt. x boleh sllu mruang nti kna jngkitan kuman. kalau bnyk keputihan pun rajin2 tukar panties. pakai pantiliner.. asal lmbap je tukar.

Tidak digalakan.. Tp sy buat juga.. Seminggu sekali atau 2.. Tambah2 lepas bersama.. Tp sy akan pasti kan.. Jari dah dibersihkan kuku bersih dan pendek.. Waktu preggy ni.. Keputihan melampau ckid.. Mungkin bergantung pada orang.. Badan masing2 kan tak sama.. 😉

Sy pun ada masalah yg sama. Masuk ubt insert xjln. Skrg hnya mampu basuh dengan air garam. Saya pkai garam bukit. Lepastu bncuh air barli. Mnum tiap harii. Tengok mcm dah kurang skit.. air masak kena minum bnyak. Cuba try sis 🤗

Sy pon hari tu ada masalah keputihan color kuning cair mcm tu, doc bg ubat masuk ikut bawah, sy buat 3 malam, alhamdulillah ok dah, cuma keputihan biasa ada lah, tak gatal, tak bau, takde color.

motif meruang? tak perlu sis takut ada jangkitan lain nnt.. Cuba cuci dgn air suam, campur garam bukit sikit..air suam je pon cukup..

5y trước

Keputihan sis.. Rasa gatal sangat kalau tak meruang

ad org ckp kalau tak kne cara bahaya, lebih baik jgn buat lg sis.. tkot effect lain..sy bancuh garam+air suam.. baru cuci

5y trước

tkde pedih.. sy guna garam biase je, tk kisah garam halus ke kasar.. yg penting mse bancuh btol2 hancur garam tu..keputihan jd sikit je, kdng2 tkde lngsung

Buat basuhan air sirih je.... amal kn... insyallah ok...