Nak tanya...

Kalau tak jaga makan. Ada tak yg still boleh pregnant ? Maksudnya kurang makan healthy food. Selalu makan junk food. Harap ada yg sudi jawab.

18 Các câu trả lời

Ikut badan & rezeki sis. Kalau jenis badan yg berisiko itu ini, maybe kena jaga makan to minimize the risks. Honestly mcm i mmg tak jaga makan since muda mudi, fast food, junk foods, caffeine semua i bedal almost every day tp i senang preggy & bersalin (period sentiasa regular). Anak2 pun besar dah sihat2 gemok2 belaka even fully bf mak dia tak jaga makan kena kecam dgn org sekeliling 🤣 But last year I found out yg i eventually ada cyst 4cm & dah settle operate buang. After 3m operation i accidentally got pregnant again & ada gdm, previous pregnancies tak pernah sangkut gdm. So dari situ i dah mula practice healthy lifestyle huhu

sy ttc period regular tapi jenis susah nak lekat. sebelum ni mmg byk mkn mkanan berlauk bermyk,process food,ramen terutamanya..start merancang sy stop ramen dlu,sbb org kata mee ni 2hari nak hadam. berat sy naik mendadak dan susah nak turun.lemak kt perut makin tebal.sy mkan pun xdela selalu.sebulan 3x gitu je. lepas jaga mkan (sbb bulan puasa) dan berjaya trun berat badan dari 60kg ke 55kg alhamdulillah baru dapat rezeki ni🥹masani pun tak target nak pregnant pun,sbb nak kempiskan perut dan ringankan badan target 10kg turun.tp dah pregnant kne la naik balik🤭

Ikut badan & rezeki sis. Tak semua badan sama. Saya jaga makan minum cut segala gula alhamdulillah ada rezeki. If tak jaga makan minum, berat naik dan period on off. Saya pcoser. Susah sikit sebab nak handle hormon ni. Kena jgk eat healthy. If awak tgh ttc, should stop junk food immediately. Sebab kita perlukan nutrisi dari healthy food untuk bantu support janin berkembang baik.

Sy lah tu. Blum plan nak pregnant pun. Mkn slagi2 mkn. Fastfood, maggi, jajan2 hmpir tiap hari tu jelah mknn sy sbb duk rumah je xde buat apa. Mengunyah ajelah apa yg ada. X prasan pun prgnant sbb period mmg jnis x tratur. Cuma tiba2 rasa perut mcm kmbung. Gi klinik nk mnta ubat kmbung perut kot salah mkn. Dr tekan2 perut, dr decide nk scan. Nohhhh ada baby dah 8 weeks 🤣

Sy msa ttc jaga mkn, mmg eat healthy la siap ikut recommendation nutritionist..bila sy dh give up sy hantam je mkn, asal happy haha..lpas dua bulan lekat.. mmg ada je, kakak sy period setahun dua kali then mkn x healthy pon xnk mkn buah/sayur asyik mkn goreng2 & mnum bergas stiap hari, elok je sng pregnant byk kali.. ikut rezeki jugala

x sure tp mgkin ade.. tp klu sye, memg jnis susah nk lekat kot.. lme jgak mcuba.. last2 jge mkn (sye kurus je so bkn diet la tp lebih kpd mkn2 sihat & balanced, x mnum caffein &air gas) bru la ade rezeki mngandung tu.. kte usaha je la ape yg mampu.. semua tu rezeki Allah nk bg bila..

Saya pula ttc jaga mkn , mkn healthy food je boleh jadi stress jgk last2 saya berserah je kat Allah mkn je apa yg saya nk mkn dlm masa yg sama folic acid semua tu mkn jgk dan berdoa sungguh2 and last Allah hadirkn jgk alhamdulillah. Jngn stress2 tu je klau nk mengandung

saya ttc kena jaga mkn.. sbb nak period teratur.. turunkan berat badan . dari 89kg ke 64kg.. alhamdulillah lpas tuh ada rezeki... lain badan lain jadinya... ade org bedal laa apa² pun , kalau okay pregnant jgkk sis...

Kalau mcm saya dari kecik mmng tak ajar makan benda² mcm junk food tu semua so bila besar jdi terbiasa tak mkn junk food, masa saya ikhtiar saya suka makan kiwi dgn brokoli tu ja air manis mmng tak sentuh langsung .

Kalau tak jaga makan dgn betul, badan akan beri kesan selepas 10 ke 20 tahun akan datang. Atau lebih awal lagi, tengok badan. Kesan : glucose intolerance ; diabetes. Ni paling banyak berlaku.