Normal ke rasa sunyi, saja nak meluahkan :)

Jadi ibu ni kena kuat semangat, sy suri rumah. Ada baby 2 bulan, berdua je dengan dia. Suami kuar kerja awal pagi, balik petang. Kadang2 tak sempat pun spend time sama2 sebab suami letih kerja. Saya kadang2 rasa sunyi tkde siapa nak borak.. maaf kalau macam mengada2. Saya nak jadi lebih kuat semangat, doakan saya mommy semua #firstmom

25 Các câu trả lời

normal je sis. sy dari awal kahwin SRT. 5 tahun ddk sorang sunyi juga haha. bela kucing tp kucing pun tak ddk rumah gi jalan2😂 tahun ke-5 baru pregnant, now baby sy dah 4 bulan. dah ada baby ni sy tak sempat sunyi. sbb busyyyy gile haha. bgn pg dah fikir kena buat apa tu semua. masa belum ada baby kita relax2 je ikut timing kita. nak me time ke nak jalan2 ke sukati time bila. now dah kena fikir baby nk siapkan dia, nak bawak susu, spare baju pampers. lepastu penatttt even belum keluar hahah. suami sy pun kerja pg balik ptg. even keje gov tp takdelah 5pm sharp tu kt rumah. ada masa balik lambat juga. cara sy kurangkan sunyi, sy membaca. sy mmg suka buku so takda masalah lah utk sy baca buku. kalau takda mood nk baca, sy tgk youtube masak2, fruit/fish cutting (besttt sy suka) or tgk Netflix. kdg kalau takda cite best, sy dgr lagu sambil kemas rumah. mcm2 boleh buat utk kurangkan sunyi. cuma sis kena cari je apa minat sis. kalau sis pandai drive, nanti ambil masa keluar, sekejap pun takpe. surirumah ni kerja tak pernah habis, hari2 hadap dinding. org mungkin ckp ala ddk rumah pun penat ke tp sebenarnya jauh lebih penat dari org bekerja. tp bayangkan ibu yg bekerja & balik kena buat kerja rumah, perghh respekkk 🫡 moga dipermudahkan sis. kalau perlu teman borak, meh bg number kita sembang2 kt WhatsApp. takdelah sis sunyi sgt nanti hehe.

1y trước

tt tu apa 🫢

sama sis, bby 2 bulan, surirumah, suami keje sampai ptg, kdg balik umah dah letih, suami kerja sambil belajar, kdg malam buat esaimen yg melambak, pastu skrg anak dh tido awal malam sampai subuh, spend time ngan anak isteri, lps solat subuh je dalam pkul 6 sampai sblum gi keje, tips sy, sy banyak borak dgn baby aje, walaupun dia respon tu cuma senyum² gelak² pun dh buat hati terubat, main dgn dia sampai waktu nap dia, bila dia dah nap kita bgun wat keje umah, urus diri, sediakan bahan masak, nanti bila dia jaga layan lagii sampai waktu nap dia, bila dia dah nap balik, baru saya sambung masak. Mmg masak satu dua lauk je utk seharian, sbb nak wat keje lain, pastu berulang lagi, baby bgun layan, bila tidur kita wat keje umah sikit², kalau malas wat keje umah, me time luhh tgk fon hehe atau kita nap bersama baby, kalau boring² boleh call kawan2 yg free ajak borak atau kakak adik, atau mak.. kdg² kita banyak sgt bnde nak cerita tapi tak boleh cerita sbb suami busy kan, tapi sebenarnya bukan lah suami tu nak abaikan kita, memang dorang tu penat sgt dah, nnt waktu anak kita dah besar sikit lagi busy sis.. saya tak sabar tunggu baby besar nak layan keletah dia, nak cakap dgn dia, nak cerita dgn dia 😍 semoga sis n baby sihat n baik2 ajaa..

kejap je sis prasaan ni.. nnti bby dah bnyak akal. mmg tak menang tgn.. sy dulu masa awal2 sunyi juga.. sbb kcik lagi kn..ank sy dulu senang urus. tido on time. xbnyk ragam. takde kembung takde apa alhamdulillah. org kata takde cabaran sgt. so ada masa untuk sy feeling2 sedih laayan prasaan sorg2 rasa sedih takde kawan 😂 dah xboleh nk tengok wayang sbb dah ada anak dan mcm2 fikir😂 ni nk msuk setahun,sy yg penakut hantu ni pun dah tak takut dah. xsempat nk fikir hantu2 dah. apa lagi nk fikir sunyi sedih tiba2 kan. 24 jam masa terisi dgn dia je. ni bru pandai jalan Alhamdulillah rasa. boleh dah heret g mall berdua ke hahhaha. kejap je tu sis.. sy jenis takkan g mana2 tnpa suami.. selagi ank xreti jalan. dan nk jaga waktu tidur dia.. lgipun menyusu bdn.. lamaaaa sy tunggu saat ni..setahun ni hahhaha. tunggu dia dah bnyak akal,dah keje nk explore,pandai jalan,banyak bebel,so sy dah tak rasa sunyi,dah takde ruang nk feel2 sedih tu dah.. sbb masa 100% terisi dgn anak. ibarat kawaan daah. sbb dia respon apa mak dia ckp,panggil dia,gelak agah2.. sabar sis.. masa kejap je berlalu. bila dia dah mula bnyak akal,dpt kaki, auto rasa dah ada kawan .

Takde baby or anak masih baby enjoy je laa.. nanti ank dah besar sikit, umur 2 tahun pon cukup la, dah takkan pernah merasa sunyi. Menangis rindukan keadaan senyap lg ada la hahaha. bersyukur la sis walau apa jua keadaan awk. Teruskan hidup dgn buat benda yg awk suka. Kalau sunyi or ada masalah jgn terus menerus duduk dalam situasi itu tp buat sesuatu yg boleh elak awk kemurungan dalam situasi yg itu. Berborak dgn baby selalu pon dpt merangsang perkembangan baby. Jgn rasa berborak dgn baby satu tindakan sia2 walaupon baby tak respon. Setiap apa yg kita lakukan untuk anak mesti ada kebaikannya. Or dah boleh prepare jadual makan baby untuk umur 6 bulan nanti ke.. beli aksesori makan baby sikit demi sikit ke (window shopping di shopee) sama ada buat aktiviti sendiri atau aktiviti bersama baby you choose

1y trước

Saya kadang2 borak dgn baby menangis sbb kadang2 cerita pasal atuk nenek dia, hahah rindu 🤣 terima kasih awak bgi cadangan & semangat 🥰💪🏻

Xpa puan, xkeseorangan.. hidup setiap org berbeza, paling tidak, puan jgn simpan apa puan rasa tu.. nt xsihat jd mcm sy.. suka pendam2. Dahla sy ni duduk tempat org, ikut suami pindah. Di uji mcm2 penyakit sy ada.. termasuklah mslh mental.. kena lalui pencen paksa sbb penyakit sy melarat.. tulang sakit, ada ketumbuhan dlm rahim, emosi xstabil, mcm² penyakit hinggap puan.. dh beranak, xdpt jaga anak sbb keadaan sy membahayakan anak sy kalau sy sakit + emosi. Hantar pengasuh.. laki kerja sentiasa sibuk.. kena la fhm sbb dia ja skrg yg tugas cari duit.. apa pun, sy manfaatkan pencen paksa ni sbg 1 terapi supaya sy lebih sihat dan blh jaga anak sy nt..

Hi awak, saya ingatkan saya sorang je ada rasa macamni. masa anak 2-5 bulan saya kadang nangis sorang2 sebab rasa sunyi. suami kerja 12jam, kadang on call. tetambah pulak duduk negeri orang, kawan pun takde. dulu masa pregnant, buat apa yang saya suka skrg dah ada anak kena jaga masa tidur, jaga makan anak. skrg anak dh 9bulan ade je rasa sunyi tetambah suami shift malam. tetiba sedih. 🤣 nampak macam mgada kan? tapi saya faham perasaan sunyi tu. bila kita luah tkde pun yang faham. saya bf anak nak menempek je. walaupun still rasa sunyi tu, tapi bila ada dah makin besar ni Insyallah dia lah kawan baik kita ke hulur hilir. Sis jangan sedih okay 🤍

1y trước

Happy ramai mommy bagi semangat & ramai memahami 🥰 terima kasih sis kongsi cerita sis, insyallah jom kuat sama2

Sy rasa sis bertuah lg dr sy sbb dah ada baby..boleh bermain dgn baby..sy dah la belum ada baby.. Ada pun anak kucing..Suami pulak 2 hari sekali baru ada dirumah sbb duty..kdg2 mkn pun tak lalu sbb sorg2..skrg pun ingat tgh pregnant br ada smngat sikit nk mkn..Bukan tak pandai bawa kereta nak pg jalan2..Pandai tp mcm takda feel lagi2 duduk tmpt org..Rasa asing..2 kali keguguran, bila duduk sorang2 sy cepat murung.. Sy mula fikir benda pelik2..kdg2 sy nangis sorg2..Doakan kandungan kali ni kuat dan bertahan.. Tak la sy sunyi kalau suami duty..

1y trước

semoga sentiasa kuat❤️ saya fhm apa sis rasa .. cuba cri sesuatu utk sis bt .. jgn stress .. mommy kne kuat ❤️ hug dri jauh 😘

normal je sebenarnya. saya fulltime housewife dr anak2 mula lahir. dulu sama lah suami keluar pagi, balik petang, kadang malam. kalau rasa sunyi, cari hobi. hobi mudah2 mcm masak menu baru ke, solve puzzle ke, apa2 yg mudah nak buat. kalau rasa sunyi nak meluah, try buat journalling. ini benda saya buat. hari2 mesti saya menulis luah perasan sendiri. benda ni membantu juga lepaskan apa yg terbuku walaupun tak ada org dengar. saya simpan lg buku2 tu. kdg saya baca, tersenyum bila kenang waktu tu.☺️ skrg anak2 dah sekolah rendah. kurang sikit sunyi sbb dah sibuk urus diorang sekolah.😁

ms awl2 jd mak2 ni mmg normal rs mcmtu..tggu nnti bila umur ank dh naik 1 tahun dan ke ats..ank dh start lasak..xdan rs snyi..tp rs bz..hehe🤭nnti dh msuk umur 3 ke 4 tahun dah blh kwn berborak..tp tu bz layan dia je pulak dgn memcm kerenah...just njoy ur moment puan... ank ni nnti cpt mmbsr..nk2 hari berlalu trlalu pntas dan ank cpt mmbsr.. nnti ank dh skolah rs rindu ms dia bby nnti.mg dpmudahkan segalanya amiin..mg puan kuat..fightimm✊🏻🔥

jgn down ye awkk.. awk tk kesorangan 🤣 nnt bby besar sikit mst awk tk sunyi sgt.. bby bnyk akal nnt.. tp mmg terasa kn bila husb tkde or tkde masa dgn kita.. yg ni awk kne cri bnde utk hilangkan bosan awk.. Klau cm sy, sy x minat tgk tv.. jd bnyk skroll YouTube je.. med sos tkde 😂 tkpun bole google2 bnde yg awk nk tau.. mcm nnt nk bg bby mkn ape, ape yg baik utk bby, aktiviti utk rangsang minda bby.. aktiviti utk awkkk..

1y trước

Terima kasih awak 🥰🥰👍🏻👍🏻