Hi, bg mommy yg preggy 20weeks, kita diwajibkan puasa atau ikut diri dan baby ya? Maaf, saya first time pregnant 🥺

20 Các câu trả lời

sama la first pregnancy .. atas kita n baby .. but better dptkan nasihat doc .. try puasa sehari tgok .. klu baby xgerak n perut rasa sakit mengeras .. better batalkan je puasa .. kena consider juga dgn kesihatan kita n baby .. pregnant mom xwajib puasa bulan ramadhan ni .. sbb most baby sgt perlukan nutrisi .. tmbh 20 weeks ni fasa dia nak membesar, kita akan cepat rasa lapar .. so klu xtahan sgt ada rasa nak pitam, pening, mual .. better buka puasa ja .. jgn paksa .. kita dah buat yg terbaik .. xsemua org pengalaman sama .. badan setiap org pun lain2

sya mengandung 2nd time. dh 5hari ni saya puasa. tahan jgk la tapi x boleh cpt letih. ank pertama dh 2thn still nenen lg nk tido😑 dh 31week preggy , n baby gerak cuma x aktif Sgt jugak Kira dr pukul 9-7pm mmng petang pukul 5-6 Bru dpt 10 gerakan dia. mlm pun sama jarak jauh sikit lah setiap gerakan dia. 2-3jam sekali gerak tu slowly je. Sblm puasa tu sekali gerak tu cpt n lma sikit lah.. Masa mlm nk tido pun gerak bnyk tapi dh 2hari ni slowly gerak. pastu bnyk mengeras jugak perut. sbb yg first sya x puasa. mcam mna ye.. perlu ke x puasa dlu...

3y trước

xyah posa la sis...cian baby kt dlm 2..posa leh ganti ank ssh nak cari ganti sis

pada saya cuba sis dapatkan nasihat doc . sebab tak semua badan kita sama , ade yang boleh . ada yang tak 😊 mcm saya nak first puasa , tapi perut mengeras je . bila makan baru gerak2 , nak catit pun takboleh . anak kedua sy tak puasa jugak , sy jadi cpt nak pitam . anak ke3 pun sama. selalu first trimester tak digalakan waktu ni baby perlukan zat dan vitamin utk pembesaran. kedua dan ketiga ikot ketahan dan baby kita ya . selamat berpuasa sis 😊

sya pon puasa hri first ramadan lpas tu hri kedua cuba puasa xp xboleh sbb perut msok angin + muntah sbb klau ikotkn misi xgalakkan pregnant brpuasa lgipun saya dah 39weeks 3hri..xp kalau awak mampu dan kuat nk brpuasa silakan..jgn smpai mmudaratkn diri dan bby ya..sentiasa pantau pgerakan bby

sy first puasa hri tu baby x aktif sampai tgh hri.. lps tu dk sakit perut.. rasa loya, pening.... lepas mnum air baru baby aktif..lps tu x puasa dh sbb kita xtau baby dlm ni mcm mna.. suami pn x bg puasa... puasa blh ganti/byr fidyah tp baby xleh nk ganti..

Saya puasa dah 2 hari, sebab saya selang hari. dalam puasa 2 hari tu baby gerak aktif malah lebih aktif masa saya puasa daripada tak puasa.. 😅 risau juga, apa maksud baby kuat gerak masa puasa? ka baby lapar? atau baik2 saja.. sesiapa tolong jawab🤔 24week

Saya pregnant nk masuk 33weeks. Baru ja berbuka pukul 3.45pm td sbb baby kurang active. Risau sangat. Masa makan terus baby tendang 😅😅 dr ckp kalau boleh tahan, puasa. Tp kalau letih dan baby kurang active, kena la berbuka. Lain org lain kekuatan.

3y trước

Ohh, baik puan. Terima kasih ya sebab share. Ya, saya try puasa dah semalam, then baby tak active tak tendang. Risau saya, tu saya berbuka tengahari semalam. 🥺😂😌

Bergantung kpd tuan punya badan, kalau baby n mommies okay, boleh teruskan. Jika rasa tak larat nak teruskan, diharuskan berbuka. Islam tu agama yg mudah, kita bawa nyawa lagi 1 dlm badan, jgn memudaratkan diri n baby kalau tak mampu itu aje ❤️

3y trước

Oh baik. Betul betul, saya faham. Terima kasih ya sebab share ✨✨✨

seeloknya tak perlu sis..puasa kita boleh ganti, ank xboleh dh..kadang kita rasa kita ok tapi kt dlm kita tak tau dia cm mna..kita ngndung time puasa pun dh kira phla juga sis..

ikut kepada kemampuan badan..klu rsa xblh, xpyh paksa...mcm sy dah 36w, dri awal suami mmg xbg puasa dan sy pun mmg xblh thn...perut cpt pedih dan cpt lapar blik wlpn dah mkn...