Hi. Saya first mom nak tanya if 3rd trimester berapa kerap kena scan bby? risau sbb anak first. Tq 🙏🏻

12 Các câu trả lời

Saya dah masuk 36 weeks. Kandungan dah masuk 34 weeks ni KK akan buat scan 2 kali dalam sebulan. So setiap 2 mggu akan jumpa dokter or nurse KK. Ikut KK kawasan sis juga. Kalau jumpa nurse dia akan check denyutan nadi baby. So kita x akan risau sangat. Yang penting setiap masa kita check pergerakkan baby. Pastikan cukup 10 gerakkan sblm 6.30 petang. Kalau selalu mengeras minum air kosong byk2 dokter bagi tahu. Sebab risau air ketuban kurang pun bahaya untuk baby. Kandungan 34 weeks ke ats ni baby kurang gerak sebab dah besar dekat dalam tue. Hehehe.. Penting cukup 10 tendangan kemudian dia gerak2 sikit malam2 tu kira okay. Kalau ada bajet lebih sikit boleh scan dekat swasta.

kalau dekat kk. tak scan banyak kali. dlm 3@4 kali sahaja jika baby xde mslh apa2. mcm sy 2nd baby fully checkup swasta. mmg setiap kali checkup doctor akan scan tengok baby. kalau awak risau dn ada duit lebih boleh je scan dkt klinik luar. tak perlu tunggu scan kk. awak nk scan tiap2 mggu dkt klinik luar pon xjadi masalah. sbb scan xmembahayakan baby dlm kandungan

sye scan kt klinik swasta tyme 28 weeks, 32 weeks.. ble da 36 weeks stat appoinment kt hospital swasta yg nk bsalin tu.. so everyweek kne scan smpi bsalin.. tp sye bsalin tyme 37 weeks +.. jd scan kt hospital dr 36 weeks& 37 weeks je..

Scan biasa ikut appointment dr saja. Tapi kalau ada duit lebih boleh je gi scan kat klinik swasta 😃 macam saya pun sama dah masuk 3rd trimester asek risau baby kurang gerak lah, perut asek mengeras. Seminggu sekali saya gi scan 😂

bole je scan hari2 tak bhaya pun untuk baby slagi ada pulus... sbb dia mgeluarkan gelombang bunyi.. bukan sinar berbahaya

Scan everyday pun boleh dear. Kalau dekat kk ada appointment, ada week2 tertentu. Kalau private, bila2 pun boleh.

scan klau ada sebab je. baby tk ckup kick or ada bleedinh. klau bby okay, ikut jadual nurse bgi untuk scan dgn dktor

Kalau tak salah, dari minggu 32 setiap dua minggu. Bila dah sampai 36 minggu macam setiap minggu.

no need kerap scan pun. ikut schedule kk saja. unless ada GDM, tu scan dgn pakar hsptl.

saya pun first baby..saya buat je sebulan sekali dekat klinik luar