baby melintang

im at my 38w4days check up today and found out baby saye melintang (bukan songsang) kepala dia kat pinggang kiri dan kaki dia kat pinggang kanan. ketuban air banyak and buat dia macam floating2 tak engage lagi. Dr suru datang on Saturday for another check up and decide tarikh kene C-Sec. besar kemungkinan on next Monday la. have anyone experience this? i mean baby boleh pusing balik tak ke bawah... ???

2 Các câu trả lời

i have experienced this.if air ketuban banyak,memang susah sikit baby nk engage ke pangkal rahim lagi.air banyak sebab tu dia still floating.boleh tunggu kalau nak cuba normal delivery instead kf csec.tapi outcome can be 50-50.maknanya can be successfull or end up to emergency csec.banyak risk air ketuban banyak ni sebenarnya. kalau prolong labor, nanti end up jugak emergency csec..i opt for planned delivery haritu sebab knowing that chances utk normal delivery is 50-50..and,fikir daripada rasa contraction tambah pula dgn sakit csec kalau kena emergency csec,so saya pilih csec.heehehe.tapi ikut mommy jugak.50-50 is still a chance.tapi in ur situation,baby melintang,memang advisable untuk csec..

try asking dr if they can turn baby manually. see youtube. drs who are professional enough can turn baby.