First Baby

Ikutkan saya dah 12w ikutkan tarikh last period. tapi scan masih tak nampak janin dan doktor kata kndungan mungkin tak jadi. Saya pun ikhtiar beli clear blue ni dan tunjuk 3+ dan maksudnya baru dalam 5w ++ . Kenapa ye? sebab saya punya kitaran haid memang tak sama. Kdg lebih 60 hari pun ada .. Ada pernah jadi macam saya ke?

First Baby
14 Các câu trả lời

Saya macam awak juga. Pergi hospital doc cakap kandungan macam tak jadi sbb dah 8weeks kot time tu, kantung kecik sgt and takde janin. Kecik betul2 kecik ya. even dah explain banyak kali pasal kitaran haid saya, dia bagi masa dua minggu untuk tengok tumbesaran janin, kalau takde dia akan kasi ubat untuk turunkan kantung tu. 2 minggu tu saya stress menangis sbb first baby, ikhtiar juga makan folic acid, makan buah delima, waktu tu rasa cukup ke 2 minggu untuk janin tumbuh besar. Allah maha besar, lepas dua minggu saya cek klinik biasa dulu sebelum pergi hospital, alhamdulillah, dah ada janin, saiz kantung pun membesar dgn baik. According to doc kat klinik yg saya pergi, ada je and normal kalau awal2 tu baby lambat sikit tumbesaran dia, nanti dah masuk bulan ke berapa dia akan ikut balik saiz dia dgn umur yg asal. Alhamdulillah macam saya skrg pun, saiz baby besar seminggu dari umur dia sebenar. Ibu teruskan fikiran positif ya, rajin borak dengan anak, ikhtiar makan benda-benda yang bagus untuk tumbesaran janin, and please avoid caffeineeeeeee!

4y trước

sama mcm saya..minggu 8 baby takde heartbeat...gugur di minggu 10...semoga kita dikurniakan zuriat lg...aminñ

sya msa mula2 mengandung baby first msa 12minggu bila doktr scan baby bru 8 minggu..tp keguguran lpastu..skrg sya mgandung yg kali kedua dua bulan lepas tarikh period tu bru cek upt alhamdulillah mmg ada tp sya kira sndri msa tu sya kira tarikh dri sya bsama suami..sya xkira tarikh period sbb sya nak agak kndungan sya berapa minggu dan sya cek kiraan sya dan doktr scan sma msa tu dh 7 minggu..sbb sblum period sya mmg xda bsama suami smpai hari kesuburan bru saya bsama suami..andaikata lps brsama suami sya lekat dri situ sya kira berapa minggu kehamilan sya trnyata sma dgn scan..😊

4y trước

sebab first baby tu yang takde ilmu lagi😁

sy yg jd skrg ni, sbb nya kitaran period Kita tk tntu so akn dpt kiraan lain, kalau ikut last period sy bln 11/20 sy dh 10 weeks ++, hrtu scan hr jumaat 8/1 kndungan sy bru 6 weeks ++ yg Ada bru kantung, so 2mggu pg doktor suruh repeat scan utk tgk baby jd or Dak, insyaallah Kita doa sm2 ye mommy

4y trước

inshaa Allah moga semuanya baik baik saja😊

klau period x tratur mmng mcm tu..sy pn mcm ni jugak ikutkn dah msuk 2bulan Kandungan tp bila scan kantung x mcm dua bulan..DR pn ckp kmungkinan Kandungan x mnjdi tp dia bagi sy lg 2 mnggu utk scan balik..Alhamdulillah nmpk janin dan heartbeat dia...

4y trước

saya dah mcm putus harapan bila dgar kandungan xmnjdi.. huhu sedih

Same mcm sy kitaran haid pjg & tak teratur. Biase 40-47 hari. Scan 8w, ade kantung je. Repeat 10w baru ade nmpk janin 8w. Sis scan td kantung bape week? Tmbh week smpai 8w baru repeat scan. InsyaAllah selagi xde turun darah baby tu ade.

4y trước

saya ikut tarikh last period dah 12w but still xnmpk janin. Doktor pun ada tanya betul ke tarikh yg saya bagi. Mmg tarikh tu , tapi doktor kata kslau dah 12w patutnya nampak dah. 20/1 ni pergi hospital cek guna alat masuk bawah tu. Moga ad berita baikla..😊

irregular periods ni hari subur tak tetap mcm regular period. jadi tak boleh follow LMP, kena follow scan. 5week awl lg, tggu 2 mnggu

tula terfikir jga knp scan dgn kira dri hri period xsama..tu yg fikir baik kira hri start bsama suami bru betul..😅

4y trước

tulah ada org mngkin betul dia punya circulation nak kira snng , yg xbetul ni , susah sikitla jdnya😅

saya pun. beza 3 minggu sis. tarikh scan dengn tarikh haid. dr pun penin nak cari due date. 🤭

4y trước

saya ingat saya je mcmni , banyak je kes macamni ye

Cara terbaik sis buat blood test. Dah repeat scan berapa minggu? 1st upt positif bila?

4y trước

Cari mana2 path lab or bp lab terdekat. Certain klinik pun ada. Try call tanya untuk buat blood test beta hcg

bagus nnti cek balik lepas 2bulan sbb klo awal sangat kadang xnampak

4y trước

sama2 Sis