24days baby 3.3kg dan susu formula

ibu..minta pendapat ibu..saya ibu yg kurang air susu...anak akan nangis pada waktu subuh utk minum susu..saya bagi minum susu formula enfalac smpi 120ml setiap 2 jam kerana anak nangis2 lapar. adakah ibu yang senasib saya? Saya sangat risau bagi minum susu formula lebih dari yg sepatutnya.

10 Các câu trả lời

bnyknyee awak .. klu susu formula ni tak bole bg mnum suka hati dia ada had .. awak kerapkan la bagi susu bdn in shaa Allah nti bnyak la .. sbb makin bby mnyusu bdn makin bnyk la air susu . susu bdn takda had nk bg bnyk mna pun bole .. tp untk baby bert 3kg 450ml smpai 600ml je susu formula awak bole bg shari smlm. klu dah stiap 2jam 120ml cba kira slama 24jam brapa bnyk dah dia mnum susu formula bnyk sgt tu .

Banyak sangat mama, dlu baby sya masa dia newborn 2oz sja tu pun kdg tak Abi's..tpi pernah 90ml overfeed mama lama lama baby Ada reflux Sampai la dia Ada muntah hidung mulut.. better sis kurangkan.. sebab Kita yg kena control baby tu bukan baby.. sometimes Kita TDK tau baby tu Nak myusu ka atau apa apa.. Sampai nurse tu Suru sya bagi pacifier sbb baby Masih Nak susu

baby sy sulam fm tiap 6jam, tu pon 30ml shj, klau dye masih nak nyusu..sy suakan susu sy sndr smpai dye diam or lena...dokt kata bg je puting susu kita nnt dye rangsang susu, urut, tuam semua sy buat...makan makanan yg boleh banyakkan susu...mindset pon kene settg...

Srs 120ml awak? Bby 24 days? 120ml tu selalu bby 3 bulan .. overfeed bahaya wak.. kalau keluar dari hidung bahaya..sbb sy pnh lalui benda ni sy boleh ckp mcm ni.. kdg mybe kembung,maybe nk tukar lampin ke.. sy pun susu drop tp biar je bby hisap smpai tido

4y trước

setakat ni xda lagi keluar dri hidung.. saya dah burpkan anak...kalau xburp baru terjeluak sedikit dari mulut...anak ni pun tolak susu kalau dah kenyang..saya dah try feed dgn susu badan..tp anak tidak dpt ditipu dah. first try bagi bagi hisap susu badan utk bagi tenang,still ok..second time bagi susu bdn ,dah xmau ,smpi ditarik puting susu dgn rahangnya..sbb susu dah xkeluar...😣😣😣😣sis dah buntu

Sama la kita susu badan kurang.. dlm proses membanyakkan tp still x byk.. sy campur2 je susu badan n enfalac.. aslkan baby kenyang dan gain weight

4y trước

at first saya cmpur badan dgn formula..tp mungkin sbb stress...susu drop smpi anak nangis2 xcukup susu badan..then tmbh formula baru diam dan tidur ..then after 2 jam bangun lagi minta susu...skrg dah kurang minum pergi 90ml setiap 2 jam......check perut xkeras,tp balik2 kentut...sis risau😣

kadang baby menangis bukan sebab nak susu mungkn dia tak selesa lampin kotor bosan. atau alami kmbung perut sebab terlebh mnum .

4y trước

cuba bace 😉

Sy sma mcm situasi awk. Kekurangan air susu, bg FM, stiap 2jam, tp sukatan hnya 60ml sj. Ikut sukatan yg dsyorkn.

4y trước

Ikut kemampuan dia. Kalau bby msh nk myusu, bg sj. Kalau dh kenyang msti tdo myenyak. Hehe

anak Sya 5bln msh minum 2oz jer minum susu formula...bgsnya ank sis

4y trước

nurse sarankan 2 oz saja setiap 2 jam..tp dah check semua ok dan selesa..tp mulut still makan mitten..

perh kuat ny ank minum. bby sy 5 bulan bru 4 oz

4y trước

dc tu apa?

120ml mcm byk sgt utk baby newborn.