Adakah Baby Sembelit?

Ibu2, sy terpksa bg baby susu formula sbb breast milk supply kurang. Dan sy perasan, bby menangis before meneran. Awalnya igt bby menangis sb lpar, tp dia tolak susu. Bila dh buang air, bru bby kmbli tenang. Adakah ni tnda dia sembelit. Jika ye, adakah sy salah bancuhan? Sb bfore ni dia ok dgn fm ni.. Bila dh nk hujung ni, Tiba2 dia jd cmni. Bby bru 15hri. Sy agak sedih sb xdpt full bf. Mohon tips ibu ibu jgk utk bf tips dan cra increase milk supply utk sy buat stock. Skrg sy dpt 2oz je stiap kli pump. Bila nk pump lg, dh xde susu kluar. 2oz skli bby minum shj. ?

4 Các câu trả lời

Better sis jangan fkir pasal nak pump dulu, ikut demand anak. Sbb baby newborn ni perut kecik je, 2 oz pun dh ckup sekali susu kiri kanan. Kalau baby mcm nak susu, bg je direct breastfeed, baby selalunya hisap sebelah dlu, dia akan lena lpastu jaga semula bg sebelah pulak. Nanti lama2 breast akan biasa dgn demand baby. Mcm saya kalau 2 jam tak bg baby susu, mula la rasa susu bengkak & bocor. Nak kata jaga pemakanan, semua langgar 😅. Kalau nurse kata berat baby tak cantek, bole pkir pasal fm dh sbb takut juga dh buat mcm2 tapi susu tetap takda, takpala rezeki baby mnum susu fm.

Kalo baca dr luahan ni, nmpaknya bby mcm sembelit sb susu fm yg x serasi dgn perut bby. Jgn sedih kalo susu kurg. Mudah je nk bg bnyak...kerapkan bf bby. Sy dlu setiap ½jam dukung bb bg dia bf. Mula² mmg kurg produce. Tp percayalah, lg kerap bf kan bby...susu akan melimpah. Pandangan sy, kalo susu still xbnyk xperlu sakitkan diri utk pam. Bila pam kta nk tgok hasil. Tp bila hasil x memuaskan kita down. Bila down, effect susu makin kurang. So, happykan diri & df bby...kerapkan masa penyusuan...insyallah berbaloi. Serius.

Normal je sis.. Asalkan perut baby tak keras dan najisnya soft. Kdg ragam setiap baby lain2 bila nak mmbuang ni. Tp kalau puan risau boleh terus refer doc. Takut ada punca lain.

Sembelit ni kalau najis berketul, kering. Ibu kena jaga emosi, kerapkan df anak, kerapkan skin to skin dengan anak. Jaga masa pam. Makan makanan berkhasiat.