berat badan naik

hi ibu2 smua..mohon pendapat semua ya.. sye asal selangor..baru pindah jb..mse awal2 mengandung sy banyak turun berat bdan dan nurse xad nk ckp pape..tpi bila dh 4bulan lbih kandungan sy dan mula nk mkan..berat sy dalm sebulan naik 2kg..dan nurse kate klau bulan depan naik lgi 2kg sy kne minum air gula..diey nak berat sy naik 500g(stengah kilo) dlam sebulan??sy terdiam sebap sy mengandung anak pertama..xtahu ap2..bila sy tnya adik ipar sy yg duduk di slgor..diey kte klinik sana nk sebulan 2kg..klau semnggu 500g..knpe lain ye klinik kt jb niey??diey nk sy mkan sayur jew hri2 dan bby sy xkan membesar kew?..xpham sebenarnyew..tlong bg pendapat..

1 Trả lời

Hi mommy. 2kg mmg byk sgt. Kalau kencing manis, baby berisiko besar n susah nk bsalin, n baby pun ada risiko kencing manis. Kena control mkn sampai bersalin. Sy pun Selangor jugak. Sy naik 2kg, kena minum air gula n kena kencing manis ms pregnant. Kena control mkn hari2 xboleh minum manis langsung. Bkn mkn sayur n takde khasiat, itu over sgt. 😁 Jgn mkn sakan sgt. Nnt kalau kena jaga mkn, pagi kena mkn wholemeal bread je tau.

6y trước

selalu tu je kot. Kdg2 dia terkejut. hehehe. eh sy dh bsalin. cuma cerita pengalaman. hehehehhe