Kolostrum keluar 35w

Ibu2 smua .. saya 35w lebih sekarang. Harini saya saja cungkil2 guna kuku kluarkan kerak2 yg dah keras kat lubang puting susu sbab sblum ni lubang puting penuh dngan putih2. Harini dah jadi kerak saya cungkil kluar bersihkan. Pastu saya buat la massage keliling payudara ni untuk stimulates milk production. Pastu tiba2 ade susu menitik2 1-2 titik je la dari puting. Warna kuning2 cair mcm tu. Tu kolostrum kan? Berharap sngat nnt bila baby lahir2 je dah blh dpt susu badan. Risau xde susu .#firstbaby #firsttimemom

7 Các câu trả lời

Dulu saya lap ngn air suam je cuci .. misi tk ksi cungkil bhyaa msuk kuman dia ckp .. saya ad tnya nurse org ckp tetek kecik tk ad susu betul ke ? Then nurse tk semstinyaa kdg2 org tetek kecik bnyak susu dari tetek besar katanyaa .. saya tngok un awak da ad bngkak susu ni .. time tu 36 mnggu .. then saya ad urut gak 37 mnggu sbb sakit blkng kng tp saya tk ad laaa nyarap .. cuma duduk je .. smpai wktu saya salin 37 mnggu 3 hari teknan darah saya tinggi cecah 200 mmg bgn kpla berpusing .. saya ckp mungkin saya bngkak susu .. anak susu kt Lb .. syukur anak pndai cari puting .. isap dia da knyang .. check bruu turun tekanan darah saya .. sbb time ngndung tk ad kncing manis atau darah tinggi.. nk susu bdn tu ada sebenarnyaa dari otak sang ibuu niat kitaa sayaaa mmg niat time anak sayaaa dlm kndugan saya nk susu bdn smpai 2 thun .. tp now da 6 bulan ad lgi masaa pnjng .. niat tuu penting kak

12mo trước

Da lamaa bersalin kak .. 24/4 time raya msuk ni dari niat saya mmg nk nyusu smpai 2 thun ..

dear, xde istilah awak xde susu badan. susu badan sudah terhasil sejak usia kandungan awak 16minggu. setiap kali mandi cukup awak bersih kan dgn air putih jgn smpi cungkil sbb kita xpasti tgn kita ada bacteria atau x. awak ambik kain bersih dn gosok lembut2 sahaja. yes itu colostrum. xperlu buat apa. sejurus kelahiran bayi kita. awak kena kerap bg baby directfeed. dan awak kena tahu yg susu diawal kelahiran baby mmg tak banyak. tapi mencukupi utk size perut baby. jangan letak high expectation yg susu terus meriah.

Ya betul. Saya 20w dah keluar sampai basah bedsheet. Susu badan kita keluar depends on demand baby. Kalau kita pandai df baby dgn lekapan yg betul & baby pun syok sedut, susu kita auto meriah. Saya keluar kolostrum awal tp time bersalin baby takda dgn saya (prem). Disebabkan saya tak df selama berhari susu terus kering. Jadi sementara sis masih ada masa ni study dulu ilmu penyusuan yg betul ya & jgn stress cos stress pun punca susu sikit

12mo trước

it ok dear. utk next pregnancy boleh praktik kan😊. xde istilah terlambat🫰

Jangan cungkil sis. Nak cuci tu masa mandi lap2 gitu je. Awak urut2 tu untuk apa? Nnti dah beranak akan ada auto susu keluar. Takperlu nk stimulate milk production sebelum bersalin. Cuba awak tanya dr, dr pun mesti akan pelik dengan awak. Pelik2 je.

cuma amik tisu bsah je lap kan je, cuci2, tu bidan sya ajar. Tapi lps brsalin susu mula ada tapi tak meriah,

Tips akk sy ambk berus gg yg bersih gosok kt puting. Dia dpt tips kt doc jgk .mgkin ade yg tersumbat .

colostrum la tu. btw jgn usik laa breast baby belum term tu risau rangsang bukaan rahim