Kandungan masuk 4 bulan.. Barang apa yg perlu dibeli?

Hi ibu2 semua. Minta panduan barang apa yg perlu dibeli dahulu, kandungan baru masuk 4 bulan. Kalau boleh nak start beli sket2 barang baby, cuma tak tau nak beli apa dahulu. 1st baby 🥰

18 Các câu trả lời

sy boleh tolong list kan mengikut keutamaan. sy baru bersalin 5/9/2022 (shopee FANCY BABY) 1)baju newborn lengan panjang 2psg 2)lengan panjang lubang2 2psg 3)lengan pendek lubang2 2psg 4)singlet 2psg 5)Mitten botties 4psg 6)topi 2pcs ...... 7)napkin anakku 10pcs(1pcs suami buat bungkus masa tanam uri) 8)barut 10pcs 9)pampers newborn 1pack 10)selimut yg ada topi 1pcs 11) minyak telon bebiku 12) kapas bulat utk sapu ubat kt pusat bby. 13) kapas telinga baby 14)kelambu baby 15)wet tissue (guna malam@time g klinik) 16) termometer 17)changing mat pureen. 18) mandian baby ibu 1)bengkung 2)sweater 3)kain sarung 4)stokin 3psg 5) maternity pads 1pack (shopee momohouse) 6)breastpump (tk wajib. tp nasib sy beli awal sbelum branak. anak sy tak pandai nk isap dada( 7)bottle susu 2onz 8)storage milk(opt)

2y trước

Alhamdulillah details semua yg disenaraikan.. Sy akan cuba ikut pnduan nie.. T.kasih ya sudi berkongsi pglman 🥰

baju newborn bedung baby mitten booties lampin pampers size newborn/s minyak baby set sikat rmbut & ketip kuku baby brg ibu boleh beli breast pad milk collector set berpantang ibu pam susu tapi tuk pam susu & set bersalin tu boleh take times survey habis2 dlu... boleh allocate senarai ni tuk berapa bulan bukan beli skali gus kalau xde bajet...kalau ada bajet beli je skali Gus...✌️😆 mcm Sy harini sale 9.9 mmg dh borong bnyk dh kt shopee...anak ke 2 dh tahu yg mna penting dn perlu 😊

2y trước

ok setiap kli check up boleh tgk kenaikkn berat anak... kalau kata seminggu Naik 200gram nnt sis buat anggaran je bila nk ckup 40minggu tu berapa dah berat... total berat tu buat +-500gram sbb bila scan mmg akan error x semestinya ikut sebiji2 mcm bila scan... boleh beli bju NB 5/6 psg, baju 0-3 5psg, bju size lain nnt ggu dia beranak dlu boleh beli. mitten booties ni 2 psg ckup pkai gilir2 sbb x Kotor pun baby akan suka hisap je sbb nk hisap jari dia. Kain bedung boleh beli 3-5pcs. kalau size besar tu boleh pkai lama smpai besar..boleh Cari di shopee momo house murah & besar 😊 yg perlu tu pampers la...tpi sbb Xtahu lagi sesuai ke x dgn anak kita better beli pack ping kecik je dlu... sy dlu guna Pete Dan Huggies. momy poko x sesuai dgn anak sy jdi ruam .. mandian baby tu pun beli yg travel set je sbb nk try error dgn kulit anak dlu ok ke x. minyak telon jenama bebiku ok dgn anak sy. pkai selalu mmg x kembung prut . harap boleh membantu ibu2 ya 😊

Sy start 10w dah muka beli, ada sale je beli. Jumpe yg murah pun beli jugak.. Beli unisex Utk selamat. Positif jer.. Abaikan org nak cakap awal ke hape ke. Hahahha Nak beli sedebuk memang banyak laa kos 😂. Nie 5m dah start beli carseat & tilam baby. Semua beli unisex. Lebih kurang 70% dah sy beli barang2.. Kalau org nak cakap pasal kematian tu, klau xde rezeki baby dah lahir pun akan meninggal. So abaikan kata2 org. Lihat kemampuan diri sendiri.

2y trước

Betul tu.. Kdg excited nak mmbeli, lgi2 masa kluar tu ada sale.. Tp kena tahan dulu sbab husband sruh sabar 😂😂

Boleh je beli pampers newborn 1 pack,baju 2@3 helai lengan panjang dan pendek,ataupun lampin kain yg 1 pack tu. bergantung pada budget sis. kalau saya sebelum covid hari tu dah beli sedikit keperluan baby. bila dah dekat due,suami yg keluar beli barang utk tambah mana yg patut sebab masa tu pkp pertama. Alhamdulillah,sy bersyukur sebab awal siapkan keperluan baby walaupun baru 50% kerana budget tak banyak. yg ni ikut pengalaman sy. mungkin ada yg berguna utk sis

2y trước

Tu la plannya.. Ingt tiap bulan gaji tu nk beli sket2 wlpun xtau jantina baby lgi.. Xde la nnti pening nk beli smua skli..

sy 2 bulan da start beli .. jgn dgr ckp org belianwl2 xbaik la ape la .. kite pikir benda baik yg dtg je .. sy 5 bulan da complete masuk beg smua ..tgl nk bawak g ospital je 😂sebab nk beli selepok mahal jugak skrg brg bby .. so mana yg kite mampu beli je dlu .mcm sy sy beli brg nk g hospital dulu ..lepas setel to terus beli untk duduk rumah ..ni pglqman sy anak no 1/2 ..no 3 comming soon disember 🥰🥰

2y trước

aah sy anak no 1 smpai no 3 ni memang prepare awal ..sebab kalau perot da besar memang payah nk bjlan lama sakit semua pinggang 😂😂

4 bulan usually dh tau gender, klu belum tau gender lg blh beli: - diaper size newborn 1 pek kecil, dan 1 pek size S - Lampin (8-12pcs cukup, boleh buat pakai utk first few hours lepas baby lahir utk lbh mudah detect baby kencing dan berak), blh buat lap susu, muntah baby dll - tilam (opt) - crib (opt) - cotsheet (air filled mat) - baby wipes - cotton balls - minyak telon baby - barang berpantang ibu

Sis boleh tengok2 checklist kat internet, then kalau ada gi mall ke macam aeon selalu buat sale barang baby, sis boleh je beli sikit2 barang dari checklist sis dah buat tu. Yang paling penting checklist dulu 😉 itu yang saya buat dulu. Tapi saya start beli barang baby masa 6 bulan tu pun tilam & bantal baby je sebab cute. Haha. 😁

2y trước

itulah yg sy nak buat, buat checklist dlu.. Xnak terlalu membeli lagi2 untuk baby yg cepat membesar.. 1st baby lgi tu, xde pgalaman lgsg 😂 ikut nafsu smua nak beli.. Lg2 bab comel adoii xleh tahan nk mbeli tu..

awal lg 4 bulan nk shopping.hehe. ikut pengalaman sy, dh start servey harga barang, listkan ape yg terlintas kt kepala,ikut keperluan..pastu start beli yg barang harga mahal dulu, mcm katil, almari, car seat,stroller..dh setel yg tu baru start cari baju2..pempers sy hujung2 pregnant..

Kandungan saya nak masuk 5 bulan. Tapi semalam suami suruh beli baju baby dulu. Dahlah anak first, sejam duduk kat aeon tu tak tahu nak amik apa. Jadi keliru baju pagi cemana baju malam cemana. Settle 6pasang baju yg tak tahu pagi ke malam 🤣

2y trước

Hahaha... Btul tu.. Tu klau boleh sy nk buat list siap2.. Brapa bju lengan pnjang, lengan pendek dan lain2 brg.. Sebab baby cepat besar.. Klau ikut nafsu smua nk beli 🤭🤭

sy first2 beli baju dulu. tu pon amik yg offer kt tesco. sehelai rm10 camtu. amik dalam 3,4 pasang. pastu tahu2 da nak complete dah barang baby. baru nak masuk 6bulan. 😅 cuma barang2 berpantang je sy belum beli apa2.