Ingin tahu tentang covid

Hi ibu2 semua.. Ada tak kat sini positif covid sewaktu mengandung.. Apa yg ibu2 buat ye.. Rasa down sgt sekrg ni..

17 Các câu trả lời

Sy kena masa 7w. Dengan demamnya dgn kepala c centrelnya dgn batuk selesemanya dgn sakit urat semua ada. Masa tu x bukak lg buku pink sbb appoiment dgn KD minggu dpnnya. Panik jugak kejap tau² ve. Terus call KD, nasihat suh pi CAC terhampir. Deme check semua. Lps tu ckp kalo berlaku sikit pendarahan terus ke hospital. Sis jgn down tau. Sis kena kuat utk diri sis n baby. Sy mmg x makan apa² ubat sbb risau. Sy makan vitamin c dan asid folic je. Sy bykkan minum air masak dan lemon buh cengkih. Makan buah jambu dan oren gak masa tu. Bykkan doa pada tuhan utk Dia jaga sis dan baby. Jgn stress k? In Sha Allah sy doakan.

sy baru masuk 3 minggu recover dari covid. 14hari bed ridden rest. doc bagi 10days mc home quarantine sbb xde booster. Usia kandungan masatu 33weeks. pastu tmbah lg cuti 2 hari sbb kena nebulizer. 2 hari lg sy duduk rumah xg memana just nk make sure fully recover bfore masuk office. fyi, i siap warded kt HTA KL for 3 days. mmg terseksa juga la bila breathing problem, dehydrate, hidung tersumbat & btok berdarah. Alhamdulillah skg sihat cuma mengah la nk jalan sbb skg bby 38 weeks.

Saya kena covid minggu lepas, tengah pregnant 33weeks. Hilang deria rasa and bau, takde demam tp badan lesu sangat. Saya treat macam demam biasa je sebab taknak rasa badan ni lagi berat kalau melayan sakit. Still refer cac and semuanya okay, doct just bagi pcm and monitor selalu movement baby. Make sure makan cukup 3 kali sehari & include sekali buah buah. Banyakkan rehat. Mandi kerap, makan cukup, banyak rehat.

saya kena covid masa 9w sekali dgn alahan yg teruk rasa dah nk habis nafas masa tu.. sakit badan melampau, demam pns, sakit kepala, muntah keluar darah, xde selera makan dan batuk. cukup pakej org kata. x tahan sgt sy mkn Panadol. masa tu tawakal dh. nk jadi apa pun jadi la. makan sebijik selang 4jam. dlm 2 hari alhamdulillah bru rasa lega. tapi ambik masa berminggu-minggu nk sembuh dri covid.

masa 8week sy positive covid.. demam teruk, hilang deria rasa dan bau.. sakit sendi2 sume.. sy just makan paracetamol je, pastu minum air lemon suam banyak2... air kelapa ada juga minum... lepas 3hari baru rasa lega.. demam sume ok dah... cuma deria tu nak kembali normal ambik masa dlm 10hari.. mkn jgn skip, walaupun sakit kena ada tenaga.. sy juga ada ambik vitamin c..

Sy kena juga masa first tri. Hari2 muntah pagi ke malam. Sakit badan. Tp tak demam batuk pun. Sbb masa tu smpat ambil influenza shot. Byk minum air. Makan buah. Ubat2 sy x ambil pun sbb rasa badan mampu lg. Cuma muntah teruk je. Alhamdulillah sy dan baby sihat je skrg. Jgn risau sgt. Just bertenang je. Kalau ada bleeding cpt2 dptkn rawatan ye.

Saya kena covid pregnant 7m. Baru kena 2 mnggu lps. 2 hari demam teruk sengal2 badan, hilang deria bau rasa. Alhamdulillah spnjng covid saya fikir yg baik2 je. Anggap tu demam biasa, observe pergerakan baby n makan mcm biasa. Ubat dr bagi makan on time, mnum air kelapa bnyk2. InshaAllah boleh cepat sihat. Jgn terlalu fikir ye sis.

sy baru lepas bersalin semalam . masa contraction and nurse buat swab tau2 positif covid . terpaksa bersalin dgn suami tak bole ikut masuk and now dekat dlm wad bersalin covid .. sorang2 dlm wad . baby kena masuk incubator and nicu . dapat tgk baby lps bersalin berapa saat je sebelom nurse bawak baby prg nicu .😖

Allah sis...sy baru discaj dari ward...kena covid jgk... allhamdulilah sy dgn bby ok. sy preg 24w...7 hari kena ddk hospital...sy punca demam dan rasa sesak nafas..dok refer g pac trus...smpi sana diaorg buat swab test .. positive covid...hmm sis jgn stress..xde pape la... inshaAllah...mkn byk buah oren yea..

kena covid time 5 weeks pregnant. mula mula ingat demam biasa je. buat covid test negative. pastu pergi hospital, baru tahu rupanya covid. memamg murung. tapi look at the bright side, duduk dengan family, covid together, strong together gituw