Air selusuh dgn air solat hajat.

Ibu2 muslim pernah tak minum air bacaan yassin atau air semayang hajat..mggu lepas surau di kpg suami ada buatkan air solat hajat, diorg suruh minum, tapi sy risau..sebb bru 31 weeks..sama ke air smayang hajat dgn air selusuh tu?mohon pencerahan.#bantujawab #SeriusTanya

5 Các câu trả lời

Tidak di galakkan minum air selusuh sebelum kluar tanda… sbb air selusuh akan mengalakkan bayi untuk menolak jalan kluar tpi jalan x bukak lagi… boleh mnyebabkan kesakitan contraksi palsu sebelom jalan bukaan… adalah sebaikny minum air selusuh selepas turun tanda

2d trước

tq sis..tu sy takut tu nak minum.

sama ng saya...takut nk minum air smayang hajat tuu smpai search kat google...kita yg xbrp nk ad ilmu nie kena rajin bertanya n mencari 😂...husben dh siap buh dlm cawan,saya ckp nnty dulu nk search kat google

2d trước

awk dah minum ke sis?? ada jdi apa2 tak?

Ikut pengalaman saya, sebaiknya minum masa kita dah di Labour room atau masa dah capai dalam bukaan yg sesuai untuk meneran/bersalin.

Air selusuh kalau yg takde campur akar2, hanya bacaan shj takde masalah pun nk minum. Asalkan jgn yg bcampur2 tu je.

3d trước

owhh..ini hanya bacaan sahaja..tkde campur apa2 pun..

Takde kaitan sis. Air selusuh yang saya tahu ni bila ada campuran herba/akar kayu