Tolong saya

Ibu2 mommy2, nak tanya pasal baju baby je. Saya akan beranak due bulan 2 tahun depan. Saya tak tahu nak beli berapa baju newborn. Ingat nak beli sikit sebab baby cepat besar kan. Korang beli baju newborn banyak ke sikit? Baju lengan pendek 3 pasang untuk siang, baju lengan panjang 3 pasang untuk malam. Agak2 6pasang cukup ke tak? #firsttimemom #pleasehelp #bantusharing #firstbaby #firstmom #ingintahu

23 Các câu trả lời

◦ 5 helai baju baby lengan panjang  ◦ 14 helai baju lengan pendek  ◦ 12 helai seluar panjang  ◦ 4 helai seluar pendek  ◦ 10 helai barut baby  ◦ 3 helai rompers  ◦ 11 pasang mittens and booties ◦ 2 helai topi kepala  ◦ Kain bedung  ◦ Legging Checklist barang baby: Diapering  Kalau nak beli pampers, baby biasanya guna saiz new born tapi bila baby dah masuk ke 2 bulan ke atas, berat badan akan naik jadi ibu boleh tukar pada saiz S atau M.  ◦ 1 paket (12 helai) napkin baby  ◦ Baby pin  ◦ Pampers @ lampin pakai buang  ◦ Tisu basah  ◦ Changing mat  ◦ Nappy liners  ◦ Detergent  ◦ Nappy krim  Checklist barang baby: Baby care & grooming  Barang mandian baby juga penting tapi test dulu di kulit bayi bimbang tak sesuai dan jangan beli terlalu banyak. Jika tak sesuai kan mummy rugi. Jadi cukup beli yang botol kecil dahulu, kalau tak sesuai boleh tukar dengan jenama lain pula.  ◦ 1. Sabun mandi  ◦ 2. Shampu bayi  ◦ 3. Bedak bayi  ◦ 4. Baby lotion ◦ 5. Minyak bayi  ◦ 6. Tab mandian bayi  ◦ 7. Tuala mandi  ◦ 8. Krim nappy rush  ◦ 9. Vicks ◦ 10. Gunting kecil  ◦ 11. Pemotong kuku  ◦ 12. Nasal aspirator  ◦ 13. Termometer  ◦ 14. Sikat (guna jika perlu, kalau tak ada cukup rapikan rambut anak dengan tangan)  ◦ 15. Berus gigi (ini boleh beli bila dah ada gigi)  ◦ 16. Kapas putih (saiz baby) ◦ 17. Kapas telinga Checklist barang baby: Penyusuan  Ini juga adalah barang keperluan yang penting. Ibu harus teliti dengan betul ◦ 1. Botol susu  ◦ 2. Puting (jika perlu)  ◦ 3. Berus pembersih botol  ◦ 4. Cecair pencuci botol susu khas untuk bayi  ◦ 5. Breast pump ◦ 6. Cooler beg untuk simpan susu yang dipam (terutama ibu yang bekerja)  ◦ 7. Bekas simpanan susu perah @ storage bottle  ◦ 8. Nursing bra  ◦ 9. Nursing pad  ◦ 10. Termos Checklist barang baby: Keperluan tidur  Untuk mudahkan bayi tidur malam dengan mudah, ibu perlu menyediakan set tidur yang lembut dan sejuk. Supaya bayi lebih selesa dan tak kerap bangun malam. Hanya bangun untuk menyusu sahaja.  ◦  1. Set tilam (yang paling best tilam organik kekabu)  ◦ 2. Selimut kecil  ◦ 3. Baby cot @ katil bayi  Checklist barangan asas untuk mummy  ◦ 1. Set selepas bersalin atau set semasa berpantang  ◦ 2. Bengkung  ◦ 3. Baju sejuk  ◦ 4. Tungku moden  ◦ 5. Selipar  ◦ 6. Kain batik  ◦ 7. Pad (extra besar dan panjang)  ◦ 8. 3 pasang stokin tebal  ◦ 9. Sebotol minyak urut  ◦ 10. Spender pakai buang Kelengkapan lain jika perlu ◦ 1. Stroller  ◦ 2. Car seat ◦ 3. Baby carrier  ◦ 4. Diapers bag Checklist beg hospital mummy  ◦ 1. Buku rawatan merah  ◦ 2. Kad pengenalan  ◦ 3. Baju/tshirt  ◦ 4. Kain batik  ◦ 5. Tudung  ◦ 6. Stokin  ◦ 7. Baju dalam/ seluar dalam  ◦ 8. Tuala muka  ◦ 9. Peralatan mandi  ◦ 10. Tuala mandi  ◦ 11. Bedak, sikat.  ◦ 12. Maternity pad, pad biasa, breastpad ◦ 13. Baju sejuk, selipar, beg plastik kotor ◦ 14. Minyak angin  ◦ 15. Beg pakaian, getah rambut  Checklist beg hospital baby  ◦ 1. Pampers saiz new born  ◦ 2. Baju siang dan malam (panjang)  ◦ 3. Seluar siang dan malam (panjang)  ◦ 4. Mitten & booties  ◦ 5. Bedung  ◦ 6. Barut  ◦ 7. Topi ◦ 8. Selimut  ◦ 9. Tuala mandi baby  ◦ 10. Tuala muka ◦ 11. Tisu basah  ◦ 12. Keperluan barangan mandi baby  ◦ 13. Bedak, baby lotion, baby oil  ◦ 14. Vicks  ◦ 15. Minyak telon ◦ 16. Napkin ◦ 17 Diaper bag

11mo trước

Hi sis, baju newborn pilih yg 0-3m lah kan?

baju baby ni size bergantung pada brand apa kita beli. contoh sy bagi if beli brand NEXT size NB dia mmg boleh pakai lama. sbb besar. brand tu tak fit to size baby. macam sy. sy beli baju NB dgn 0-3. sy jenis tak suka baby pakai baju gelebah. 1st baby dulu sy mmg ambik baju size besar. bila baby pakai xcantik. 2nd baby mmg sy grab size NB & 0-3m. mostly baju sy beli baby boleh pakai sampai 4@5m. baby sy lahir 3.52kg. 6pasang tu cukup dear. jangan risau. nanti lepas baby lahir awak boleh shopping semula. add on mana yg kurang😊🫰

11mo trước

Betol tu.. leh add on mne yg kurang. Cz klo bli byk2 nti xterpakai. Kdg ade yg dtg mlawat bwk bju tu pun da ckup kdg lupe nk pkai 😄 last2 xmuat

saya beli saiz newborn kecik tu, 2pasang lengan pendek 1 pasang lengan panjang, yg lain saiz 0-3 & 2pasang 3-6, total semua dlm 10 pasang gitu. masa husband tgh cuti dia tolong basuh hari2 , masa dah kerja saya basuh bila baju bersih dah tinggal pakaian utk 1hari 😅🤣 takdaya mak nak spent time basuh hari2.. tp kena rajin basuh la dah nak jimat kan beli sikit2.. nnti nampak mcm tak lama dah kena up saiz baju boleh beli lagi dan lagi.. pakaian mmg kena beli selalu kan, so beli sikit2 je

Bagi pendapat saya, baju newborn beli banyak pun takpe sis. Saya pun hari tu beli sikit je. Sekali sehari tukar 2-3 pasang. Menggagau ha cari baju. Nak kena basuh hari2 pulak. Beli la lebih. Takyah la beli sikit sebab baby cepat besar ke apa, tapi ni cepat tukar. Kejap kena muntah, kejap kena berak. Bila bagi baju besar, mengelebeh nampak dada la apa la. So saya suggest beli lebih takpe. Beli yg murah2 je untuk buat salin banyak kali. Kita tak serabut, baby pun selesa je.

Sy beli: Baju wrapover bodysuit h&m 2-4m 3pcs, 4-6m 5pcs. Baju ni lengan panjang. Newborn dlu baby sy agak kerap tukar baju sbb bocor. Waktu mlm, saya labuhkn lengan baju dan sarung seluar panjang. Siang hari baju tu sy lipat shj lengan, sluar tk perlu dah. Skrg baby sy dah 11 bulan, bodysuit dia tu sy jadikan cardigan je. Material cotton jdi sgt selesa pakai siang atau mlm.

sy pun beli bju nb sikit je. x kisah lah ulang2 pakai d seminggu tu sbb betul2 anak cepat je membesar. size 0-3m pun sy beli sikit.. nt bila anak dah besar skit bru beli size besar tu bnyk skit cth size 3-6bulan atau 6-12bulan sbb anak dah start ikut mak bapak dia bejalan2 hehe..

Klo ikot list kat internet kadang boleh membazir.. Beli baju newborn 6 7pasang ja.. Tp klo scan baby besar beli 0-6m Saya baru 50hari bersalin.. Baby 3.34kg masa lahir.. Sebulan dah 4kg.. Pampers masa newborn mmg banyak pakai.. Sbb bb kerap berak n kencing.. Tp beli la 2beg dlo..

depends on size baby awak.. mcm baby sye kecik je x smpi 3 kg lahir tu.. bli bju newborn & 0-3 month tu memg lme bley pki dkt 2 bln jgak.. ble bju x muat bru sye bli bru.. kiranya awal2 nie sye fokus bju nwborn & 0-3month je.. lengan pendek 5 helai, lengan pnjg 5 helai..

6 pasang macam sikit sgt. Kalau terkena berak or kencing kena tukar dah. Beli lah atleast 15 psg utk nb. Tak rajin nak basuh tgn tiap hari. Macam saya 2 or 3 hari baru basuh. Tggu banyak. Then beli yg 3-6m. Kalau rasa tak cukup nanti boleh beli online 😁

11mo trước

Ya betul 6 pasang sikit la sis. Sebab bby sye pun tukar baju banyak kali sehari. Kalau dia termuak, atau berak leaking, mesti kena tukar. Kalau malam pun sye akan tukar jugak baju dia walaupun baju dia elok lagi. Tu pun sye kena basuh baju dia 3 hari sekali 😂 kalau seminggu sekali memang habis dah 😅

I beli nb 5 siang 5 malam. Pastu lain semua dah beli 3-6months and 6-12months sebba bby cepat besar. 3siang 3malam mcm sikit sgt. Jenuh sis nk basuh baju nnti. Sebab baby nb banyak berak nnti kesian tak berbaju