Tangan Kiri

Hi ibu2.. ank sy setahun 9.. bnyk gunakan tgn Kiri bila brmain mainan .. ambil barang dll.. mkn ok tgn knan..normal ke .. mcm dia selesa guna tgn Kiri ..sy bru perasan bila atoknya smua prasan Dan mnegur.. adakah besar nnti dia kidal? Atau akan hilang sendiri? Pada sy tak Ada msalah pun..cuma Jdi trtanya2 Pula.. #firstmom Tolong jgn buat assumption negatif .Sy teruja Sbb Kami parent tgn Kanan. Cuma more kpd nak tahu parent yg Ada pengalaman anak yg left handed. Ciri2 dll. Sama Ada hanyalah habit selesa guna tgn Kiri dan lama2 akan beransur hilang seiring usia /mmg akn left handed smpai ke besar / normal untuk budak guna Salah satu tgn tak kisah Kiri/kanan dlm aktiviti harian dll. Pengalaman Tu yg sy nak tahu. Takde nak ckp kalau kidal ni 100% buruk/oku/apa benda mengarut lain. Pls

13 Các câu trả lời

Normal je...mcm ank saudara sy...mak ayah kanan..ank dia kidal..sbb ade genetik kidal blah mak dia even mak ayh kanan. 😁 Yg xnormal klau dia mkan pon pkai tgn kiri itu kne train slow² la..nnti smpai kebesr mkan tgn kiri jgak. 😊 Xmolek la org kata. 😊 Tgn kidal ni nnti tulisan dia cntik teratur. Sy suka tgk tulisan tgn kidal..cntik betul. Dia selesa guna tgn kiri tu normal asal kan mkan dia guna tgn kanan..ambk atau bg brg guna tgn kanan. ☺️☺️

saya plk,tulis,lukis,mewarna je tgn kiri,potong bawang,kopek kentang,bukak botol air semua tangan kanan..adik sye pula mmg truly kidal,semua tgn kiri.. normal je.. hahahaha cuma kalau time makan seeloknya ajar suap dgn tgn kanan..mcm adik sye kn dia mmg truly kidal..mse kecik2 mmg suka suap makan guna tgn kiri sampai mak pegang rotan time dia makan sbb nk ajar dia makan tgn kanan..hehehe

Anak saya pun kalau main or pegang apa2 semuanya guna tangan kiri. Even makan pun guna tangan kiri jugak. Dah banyak kali ajar guna tangan kanan pun still guna tangan kiri. Orang kata kalau dia banyak guna tangan kiri nanti dah besar dia akan jadi kidal. Bagi saya okay je sebab saya pun kidal. So tak jadi masalah pun. Hihi

Sy contoh kidal or dua2 kot sbb sy boleh guna 2 belah tgn tp dominan kiri. Parent kanan tp kami 3 kiri sorg je kanan. Yg sy perasan kami yg kidal ni lebih suka art melukis music dan math la. Mcm sy game bowling, pingpong dll guna kanan plak huhu ok je dua2 yg penting apa yg wajib kanan mkn, ambil brg ajar kanan la

saya sendiri kidal sampai ke besar nak jadi mommy dah ni sis, kalau nak anak biasa tgn kanan. ajar dia selalu guna tangan kanan. takde masalah pun saya sendiri makan pakai kanan pakai sudu tangan kiri. tangan kiri untuk buat apa2 tindakan perbuatan sebab da biasa dari kecil.

kalau kidal pun normal je. apa yg tak normalnya? sis selama ni ingat orang2 kidal tu semua OKU ke? ada penyakit yg perlu dirawat atau apa2 masalah yg perlu di"hilang"kan ke?

5mo trước

sis @nursyafiqah. ha'ah selalunya kids yg kidal ni parents dia right-handed, tapi ada pakcik/makcik yg kidal juga. maybe recessive gene trait kut.

ank sulung sye dlu die byk juga gune tgn kiri, kecuali mkn .. tp lama2 okay je tgk die da gune tgn kanan buat semua benda.. suami sye kidal, sye tak.. hihihi..

anak sulung drjah 2, mmg dia kidal.. menulis tgn kiri.. ok je cantik je tulisan dia.. xde masalah pon..

tak pasti. tunggu besar sikit lah kot baru nampak. anak saya pun sama, prefer belah kiri.

ank sye dh 3y still guna tangan kiri. dh ajar kanan tetap dia guna tangan kiri 😅