Masalah membuang air besar ketika pantang

Ibu² ada tak cara untuk kurangkan rasa sakit semasa membuang air besar selepas bersalin(masih berpatang)?sebab saya setiap kali membuang air besar mesti sakit dekat bahagian tmpt keluar najis..dah pakai ubat cairkan najis(prime enema) pon masih terasa sakitnya..kekadang disebabkan benda nie bole buatkan saya mood swing,hilang semangat..#pleasehelp #seriusnanya #firstmom

2 Các câu trả lời

bila bersalin mmg kebanyakkan ibu akan hadapi mslh sembelit dan susah nk membuang.. sy dulu sebulan lebih alami mslh ni.. lps anak nk masuk 2 bln dulu baru usus kembali normal.. jd awak minum air masak bnyk..mkn sayur hijau bnyk..mkn buah..minum susu full cream dan blh minta suami beli ubat pelembut najis.. air masak wajib minum bnyk.. dan klau rasa nk membuang pergi je jgn tangguh

Sy mkn nona roguy phytonatal, lancar nk membuang, kdg2 mkn ubt lembutkan najis pun x jln..