Sesi Tanya Pakar Bersama Cik Nuraziema Ari, Dietitian, Klinik Siti

Ibu-ibu yang baru lepas bersalin mesti tertanya-tanya sekiranya perlu ke berpantang atau tidak. Hal ini sudah lama menjadi tanda tanya tetapi sehingga hari ini masih lagi tiada kata putus. Adakah anda percaya dengan istilah pantang? Apakah kepentingan berpantang? Perlu ke kita berpantang? Kalau pantang makanan tapi selang-selang boleh ke? Tahukah anda, penjagaan makan selepas bersalin adalah sangat penting untuk setiap ibu yang baru sahaja lepas bersalin. Ini penting untuk memastikan semua keperluan nutrien yang diperlukan dapat diperoleh untuk memulihkan kesihatan ibu serta menjayakan penyusuan susu ibu. Jika anda mempunyai semua persoalan atau berada di dalam situasi tersebut, anda wajib ikuti Sesi Tanya Pakar kami pada kali ini. Tanya soalan anda tentang pantang larang dalam pemakanan selepas bersalin bersama Cik Nuraziema Ari, Dietitian, Klinik Siti pada 6 Julai, hari Rabu, jam 3 petang. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Cik Nuraziema Ari, Dietitian, Klinik Siti
14 Các câu trả lời

Betul ke lepas bersalin tak boleh makan pulut selama setahun?

2y trước

Selamat petang puan :) Menarik soalan ni sebab ni memang kepercayaan masyarakat kita Untuk makluman puan, pulut ini adalah makanan tinggi kanji. Dan cara penyediaan/ masak pulut (gelatinisation) pun memberi kesan kepada proses mencernakan kanji ini didalam sistem pencernaan (usus) kita dimana proses mencernakan (yang dikenali sebagai fermentasi ) kanji ini akan menghasilkan byproduct gas. Jadi gas ini lah yang akan menyebabkan kita rasa kembung perut, dan tak selesa. Proses ini berbeza mengikut tahap kesihatan individu jadi kesannya pun berbeza. Puan boleh enjoy je sebenarnya makan pulut asalkan puan jaga portion pengambilan. #sukusukuseparuh

Masa berpantang, saya boleh makan makanan laut tak?

2y trước

Hi puan ❤️ Boleh puan. Makanan laut ialah sumber protein berasaskan haiwan yang baik untuk proses pemulihan badan selepas melahirkan bayi. Cuma puan perlu pastikan puan tiada sebarang allergic terhadap makanan laut, perlu dimasak sepenuhnya bagi memastikan bakteria mati dan menjaga keselamatan makanan.

nak tengok di mana?

👌🏽