Ramadhan is comiiiingggg.. Fast or not? hmm

I am pregnant with my 1st born. Should I fast? Sebaiknya? ?

63 Các câu trả lời

Based on my first pregancy before, i dapat puasa sebab dah in 3rd trimester. 2nd born pulak bulan puasa kena masa breastfeeding, still Alhamdulillah made it through the whole ramadan. Now 3rd one, i feel quite challenging sebab still in 1st trimester and still with morning sicknes. I tried to puasa today bangun sahur, but at 9am dah super lapar huhu. End up berbuka and still struggling keeping the food in. No need to feel guilty dear. Wanita hamil tidak wajib berpuasa if you feel it’s hard. Just don’t forget to ganti later ya. 😌

sya nak tanya..sya seorang suami... isteri sya mengadung anak pertama baru 6 minggu 4 hari menurut kiraan apps ini sya ada beberapa soalan 1.perlu berpuasa kha kalau usia dlm kandungan mcm ini?? 2.isteri sya rasa nak muntah2 tapi tak muntah2?? mcm nak hadapi semua ini ya? 3.badan rasa tak larat2.. lemah saja.. sesak2 nafas ada tips2 tak kalau ada share ye

5y trước

Saya pun first trimester.. muntah2 juga.. Asal makan ja muntah.. Xmakan pun rasa nk muntah.. 😅 First baby..

last year hnye dpt puasa around 10-15 hari je sbb alahan yg sgt terukk.. n lpr serta gastrik yg teruk..so i decide utk xpuasa sbb takut anything happen to my baby..ditmbh dgn exam week.. ya Allah mencbr sungguh.. rasa nk tido je xnk gi class.. n this year baby bru 8 buln and fully bf.. hrp saya kuatlaa.. 😊

Islam itu mudah. Tapi jangan ambil mudah 🙂 Cuba la puasa dulu. Kalau betul2 tak tahan baru berbuka. Doa banyak2 Allah jaga anak dalam kandungan. Ambil peluag ajar anak dari dalam perut mengenal Allah. Just my 2cent 😘

last year ramadhan sy preggy 6bulan.. saya hanya dapat puasa 21 hari.. saya hanya akan teruskan puasa jika keadaan saya fit dan baby cukup gerakkan.. sila pantau gerakkan baby mesti cukup 10 kali.. kalau baby tidak aktif macam selalu atau saya x fit.. saya terus buka puasa. Alhamdulillah saya & baby sihat

My 1st born.. I decide to xpuasa sebab i nak baby dpt full nutrisi sbb die baru 3mths that time. Xpe la sacrifice sikit bayar fidyah n ganti puasa sebulan tu. Hihi.. But.. Its all up to u mmy.. Yg penting ur baby dlm perot n ur body is doing just fine.. Go mmy!

sy 1st baby 26wk puasa mcm biasa. Alhamdulillah full month, just tinggal 1 hri sbb kena mnm air gula. sblm puasa mmg pkir boleh ke sbb selalu lapar. tp Alhamdulillah time puasa x rasa sgt lapar, sama mcm sblm pregnant. just dkt2 time berbuka ank terlebih aktif kicking :D

im 8 weeks of pregnancy... penat, lapar dan mulut asyik nk menguyah je. But today i tried to fasting. Alhamdulillah berjaya wlpun kul 5pm dah start penat, but i tahankan till azan maghrib. semoga diberi ketabahan & kesihatan yg baik utk puasa next week. Aamin.

5y trước

waahh mummy kuat... sy naik 6week ni pon samma mulut nk ngunyah.. hihi

sy hanya dpt berpuasa 9hari shja. tu pun skip2. weight sy turun mendadak so nurse n doktor x bg sy puasa. hahaha. sejenis yg mmg mlas nk mkn. mkn time sahur dan berbuka shja. thun ne msh berbaki 5hri lg gnti so sy byr fidyah tp tetap juga akn gnti thun depan.

tahun lepas saya puasa penuh semasa pregnant first baby. masa tu da 3 bulan kandungan. In Shaa Allah kena sahur yg ckup. minum susu ibu mengandung cmpur dgn kurma. boleh beri tenaga sepanjang hari. baby pun akn faham kita sebagai ibu yg berpuasa. 😊

5y trước

Amin. sy doakan sis dpt puasa penuh. plg excited bila baby dpt buka sama2. dia punya seronok tu smpaikan instinct kita sbgai mummy pn boleh rasa sekali In Shaa Allah. rajin2 ckp dgn baby. 😊