BABY KUNING HELP!

I NEED YOUR ADVICE PLEASE 💯. 😥 Ibu2..saya nak tanya, saya dah bersalin 7/10/20, anak sulong, 36w3d. Tapi baby kena tahan wad di hosp Klang sbb kuning dan dikira pra-matang menurut doktor. Dan ptg semalam juga 8/10/20 saya dah boleh discaj balik rumah since katil utk ibu2 stay dah penuh. Nak mnta pendapat: 1. Biasanya berapa lama baby jaundice akan stay kat wad? 2. Macam mana nak bagi susu badan banyak? Sbb kalau blh misi suh bawa hantar susu badan waktu melawat baby. Tapi semalam pertama kali saya cuba pam, tak sampai pun 10ml dapat. Ya Allah rasa nak nangis. 😭 3. Ada ibu2 yang pernah hadapi kes sama macam saya tak? Hati risau sedih sgt bila terpaksa tinggal anak di hospital. Macam mana ibu2 hadapi emosi tu ye? Saya alukan semua nasihat yang bersesuaian. Harap tak kena kecam dengan soalan2 pelik sebab saya seorang ibu pertama kali yang tengah belajar tentang dunia anak kecil. Sebab tu saya perlukan nasihat dari ibu2 semua yang berpengalaman. Even nak basuh berak anak pun saya minta misi ajarkan kat hospital lepas bersalin ritu. 😥 Moga Allah rahmati kalian. Tq

11 Các câu trả lời

sy pernah rasa sis.. sy kluar wad baby tinggal kt ward.. masa balik tu mngis sy sedih tringat kt dia.. balik tu sy pam susu tp tk banyak dpt..lg sy sedih.. sy reda je.. g hospital sy bgtau nurse susu sy tk byk lg.. nurse kata tkpe dorang campur susu formula.. alhamdulillah anak sy duk 2 hri je dkt ward, balik tu sy mmg bagi je dia hisap , lama2 dh ada susu balik.. sy pun brsalin 37 weeks ,mujur berat dia oke jd tk da mslh sgt.. sis kena sabar , yg penting kena banyak berehat.. brtenang balik lpstu pam susu ..emosi mst kena stabil..kalau tk susu tk kluar bila kita stress.. sy pun anak first ,byk bljr sendiri ✌🏻pantang sendiri lg 😄 insyaallah ..sis mesti boleh 💪🏻

Macam sy juga tapi 36w 5d sehari je kena tingal baby kat kat hosp pastu hari seterusnya leh stay dgn baby dekat hosp.. aritu sy stay 4 hari. 1) maybe kejap sebab nurse letak bawah blue light mgkin 3 hari 2) cube try minum air longan sbb air longan membnyakkan susu.. sy hari ke 3 baru susu n brest bgkak slpas bersalin.. Jgn risau pasal susu wlpun susu xada nurse bagi susu dari hosp.. sy tau sedihnya cmne lagi2 mase masuk nicu lawat baby macam nak nangis.. standby je baju dalam kereta..sbb haritu nurse suh stay dekat hosp mase lawat kt nicu.. tapi sy hosp shah alam

4y trước

Yg penting mengurut dlu tau

Cuba ya: 1) minum air kosong Yang mencukupi 2) minum Horlick 3) mkn sup lobak putih 4) mkn buah²an 5) berurut 6) elak stress, cth walaupun ank dekat hospital doktor ada, misi ada pantau keadaan dan kesihatan ank 7) bila dgn ank cuba direct feed 8) extra tips ibu try mkn vitamin c( ni misi share dgn sy) semoga bermanfaat dan dimudahkan urusan puan

4y trước

That's absolutely right...betul sgt2..😍😍

hai sis..anak sy pn ada mslh kuning juga admit 6hri dihosp.mmg sedih sgt bila ibu kluar tp ank msih di hosp. bby sy lahir 37week 4hri.so stiap kli mlwat sy akn bwa ssu utk bby mnum..mula2 mmg ssu sikit tp lepas berurut ssu byk dpt la juga sy perah n bwa ke hosp..

join club Happy Breastfeeding Malaysia kat fb. banyak info kat sana. perut baby baru lahir memang kecil lagi. susu pun hanya keluar ikut demand baby. takde istilah susu sikit & tak cukup susu yaa. gali ilmu dulu. jangan cepat give up. good luck mommies! 💪🏻

Sayunyaa bila anak kena admit nih. 😢 Sy pon tak pasti nak petua apa utk banyakkan susu bdn. Apa2 pon semoga dipermudahkan segala urusan sis ya.

tiqa cuba minum susu Rizqi,sbb susu tu byk testimoni meriahkn susu ibu n turunkn kuning baby,sy mnum susu tu,jao sy past no sller dia 0148109108

Jgn stress sis.. Bykkn minum air.. Mmg first pump tu sikit ja yg akan keluar.. Bagi ja biarpun sikit insyaAllah cukup

Kalau nak pam pastikan sis guna corong yang sesuai dengan nipple sis. InsyaAllah lebih mudah susu keluar

Kerap mnum holick pns...beli air kotak kurma cmpur buah longan...nnti air susu byk..