First baby

I first time pregnant after 4 years marriage. Sekarang 6w2d. Tu pun tau sebab almost 2 months tak period. Tapi kalau ikutkan, last 2 weeks baru je kena covid without knowing yang i tengah pregnant. Ya Allah seram betul. Haritu bila dah double line, Ya Allah nangis non stop macam tak percaya. But right now i paranoid, takut sangat kalau anything happen dekat kandungan. Any tips untuk hilangkan rasa risau/ paranoid tu T.T

2 Các câu trả lời

sentiasa remind diri, anak dalam kandungan kita pinjaman dari Allah. apa kita minta, Allah bagi pada masa yg tepat. anak adalah 1 amanah Allah bagi. jaga sebaik mungkin, redha dengan setiap apa yang Allah tentukan. sentiasa doa pada Dia agar lindungi diri kita dan juga anak ni. apa2 jadi kena terima. jangan terlalu fikir, sebab semua pinjaman dari Dia. cuba untuk fikir yg baik2 dan sentiasa doa. banyakkan membaca, zikir dan usap sambil cakap dengan baby. jangan terlalu fikir kalau apa2 jadi, percaya pada Allah. sentiasa pesan kat diri sambil usap perut, yaAllah ini rezeki dariMu, amanah yang Kau beri padaku dengan suamiku, maka Kau jagalah kandungan ini sampai lah dia lahir ke dunia ni. sentiasa doa macam ni. apa2 serah pada Allah. semua Dia punya. then awak akan tenang tak terlalu risau, sebab Allah ada jaga baby awak. saya pun ttc jadi saya selalu doa dan serah semua pada Dia. Dia lebih mengetahui. moga Allah jaga awak dan baby ya, stay safe and sentiasa happy tau ❤

first pregnancy saya excited, betul² jaga . siap usha barang baby, share berkenaan artikel baby dll. tapi masih naik motor macam biasa . tapi after tu keguguran maybe hentakan masa kat bonggol / jalan jauh masa dalam fasa ancaman keguguran. now sec pregnancy, saya cuma jaga makan . dah tak excited sebab saya takut nak excited. tapi always positive dia masih ada . masih ada denyut jantung . alhamdulillah dah trimester ke 2 🤗 doakan baik² pada kandungan ya sis . google doa untuk kandungan . amalkan doa tu untuk dia 🤗 insha'Allah baik² je 🤗 always ingat dia ada dalam perut , jangan lasak². benda berat jangan buat . ambik folic dan jangan lupa ambik appointment buku pink di kk / swasta 🤗 nanti akam diberi vitamin/ ubat yang lain untuk sis makan 🤗