Hoping for prgnancy

Salam, i dah setahun kahwin.. at first konon tak nak mengharap tapi after 2 months kahwin I was postive tapi journey 8 minggu je because missed miscarriage.. So after miscarriage I masih konon nak buat buat mcm okay if ada ada, tak ada insyaAllah Allah bagi rezeki.. Then after a year of marriage I consume Efferty suka suka tapi perasaan dah start mengharap.. I’m waiting for my period due in 3 days and tadi buat upt -negative. Faham je tapi at the same time dah rasa down sikit sebab dah rasa mcm susah nya nak pregnant dengan penah miscarriage, lepastu tak lekat after I miscarriage jadi kepikiran.. heheh any tips for ttc? Or any tips moms #pleasehelp #advicepls

15 Các câu trả lời

Hi dear, saya pun consume efferty. Perisa taro n coklat campur ceylon. Drpd TTC sampai la skrg alhamdulillah dah lekat. Saya ada masalah both ovary pcos n retroverted uterus. Alhamdulillah saya jaga makan, kadang petang2 buat brisk walk, makan yogurt plain dgn buah berries, n byk mkn buah2 cth jambu batu, kiwi n sayur2 cth sayuran hijau kangkung, bayam. Awak boleh mengurut jugak. Byk jugak benefit mengurut selepas keguguran atau dalam fasa ikhtiar hamil. Awak jangan give up ye. Semoga ada rezeki awak tak lama lagi. Pernah keguguran bukan tanda awak tak boleh mengandung, selagi ada rahim inshaaAllah boleh. Kalau boleh buat check up awak n husb. Kalau husb merokok, suruh dia kurangkan. Kalau boleh ajak suami consume efferty sekali. Suami minum sikit pun janji dia minum. Awak jangan lupa folic acid ya. Amalkan jugak bismillah 6. Lepas solat tu terus baca bismillah 6 sebanyak 21x. Bersedekah seminggu sekali pun takpe, bagi makan kat kucing dgn niat dan mintak doa semoga dipermudahkan urusan, dimurahkan rezeki, dan dikurniakan zuriat dalam masa terdekat. InshaaAllah. Oh ya tertinggal, sujud terakhir tiap kali solat, doa sungguh2 kat Allah 🥰 Waktu dpo, tips saya pakai stokin sepanjang hari/waktu malam nak tidur. Once dah lekat, awak kena cepat2 pergi klinik utk dptkan ubat kuatkan rahim n bedrest awal2 kandungan tu. Saya doakan awak cycle ni aamiin aamiin.

7mo trước

Betul dear, Allah sentiasa ada dengan kita. Banyakkan berdoa, usaha, ikhtiar, tawakal, redho di penghujungnya. Allah akan bagi tepat pada waktunya. InshaaAllah.

hai i nk share dgn u, to be honest i before kawen ada mcm2 sakit cth mcm UTI, mslh keputihan mslh period yg sekejap sgt tapi regular cuma period sy xsmpai 7 hri, then Dr siap cakap sy ni mungkin ada masalah susah dpt anak sbb period sekejap n keputihan kerap kena , yeast vaginosis semua kena, bole dikatakan setiap bulan on antibiotik, Dr bg ubat hormon, sy xmakan sbb mak xbg suruh ikhtiar cre traditional, ok ini ape yg sy buat utk bg period sy normal n rahim sy sihat 1) makan jamu buat sendiri : halia, serai, kunyit (hanya ambil before n after period) 2) minum pomesteen forever (sejenis pati delima n buah buahan) 3) minum aloe berry nectar (selang seli ngan pomesteen) 4) minum saffron (campur ngn air suam) minum ni masa period utk bg period tu tak habis awal sy kahwin 6/10, period 31/10 , then sy uji upt 11/12 pregnant usia kndungan 6 weeks sis bole cuba tips ni tapi sjujurnya sy sbnya planning tp dh terbunting pelamin sy doakan sis dimudahkan urusan doakan sy jgk ya

7mo trước

Thankyou insyaAllah saya cuba saffron juga. 😍🥰

sye kahwin bulan 9 2021, pregnant ogos 2022 tapi Allah pinjamkan sekejap je , smpai 7 november 2022.. rasa down sangat², jdi bertambah down bila org selalu ckp org klau dh gugur ni sng lekat balik... tiap2 bulan sye tggu period ke x, tiap2 bulan menangis... at last ,bulan lepas sye ngn husband ikhtiar utk cuba amalkan surah maryam sambil letak air mineral kt dpn niat moga jadi asbab dikurniakan zuriat... alhamdulillah atas izin Allah minggu lepas sye check upt +ve...dh 5weeks... kalau ikut period last 7November2023... tarikh Allah ambil anak first sye, tarikh yg sama juga Allah gantikan yg baru untuk kami .. perancangan Allah jauh lebih baik dari kita.. apa² pun kita kena doa,ikhtiar ,tawakkal&yakin dgn rezeki Allah bagi... sye doakan semua yg masih ttc dikurniakan zuriat yg soleh/solehah dan sihat walafiat... doakan kandungan saya sihat ,kuat ya ibu² semua ❤️

7mo trước

InsyaAllah saya ikut smua tips mommy2 hehe Allah ada 😍

sis sy Pon dah kawen 1tahun 4bulan...tapi blm Ada rezeki sy dgn suami..sy penah je amal mcm³ supplement sis hbs dekat beribu tapi yela Allah dah kata blm rezeki sapelah sy nak melawan nya Kan...Bulan 3 haritu sy chemical pregnancy...masa dpt upt positive Tu Allah je tahu hati gembira mcm mana...Lepas Tu tiba² upt samar² and negative..pegi jmpa doktor and doktor ckp Kalo 2,3hari sy keluar period mksdnya sy chemical pregnancy..and yes sy period esok 2hari lepas Tu memg sy mengs smpai xtau la nk ckp..sedih sgt²...tggu period dtg ke x setiap Bulan Tu memg satu debaran.. bila period dtg sedih jugak la...tapi upt dgn sy dah mcm bff... xpelah insha'Allah sis Ada rezeki buat sis and mommies semua yg Masih TTC termasuk sy...🥰

7mo trước

ye sis... insha'Allah Allah tahu bila masa tepat untuk Kita semua...Allah dah aturkan satu per satu..jgn risau ye...🥰

1) dah pernah jumpa pakar sakit puan? cuba check both of you. telur and sperm. 2) jaga pemakanan & gaya hidup sihat. amal kan suku suku separuh. 3) kalau obesity kena kurangkan berat badan 4) if suami merokok/vape kena minta suami slow2 kurangkan 5) bersedekah ikot kemampuan. sambil sedekah awak niat. jumpa haiwan jalanan mcm kucing/anjing beri mereka makan. smbil beri mkn ckp dgn haiwan tu minta doakan awak. terutamanya kucing.

7mo trước

Okie saya takut kucing tapixsya cuba hehehe

Saya pun pernah keguguran slpas 2 bulan kahwin. Sblm gugur saya ada beli pati delima gulsan kekonon nak naikkan hb, cantikkan kulit baby tapi takde rezeki. Saya teruskan minum pati delima sebab doc dapat detect ada cyst sebesar 6cm. Sepatutnya kena repeat scan utk cyst slps 3bln gugur tapi dah termengandung sblm next appointment tu. Saya ambil pati delima tu hari2 sampai sekarang. Kandungan sekarang dah 6bln

ttc 1year 4month with 3chemical pregnancy. hehe mmg down , tapi kuat siss. insyaallah ada rezeki kita tepat waktunya. now iam pregnant 5weeks . sblum pregnant, cycle ni sy amal kiwi before subur. check opk , dpt peak bd , smpai dpo 2 je sy bd cycle ni. xde amalkan lain . sy mmg consume kiwi je hehe. semoga baby kalini kuat 🥰 insyaallah sy doakan semoga sis lekat juga cycle ni aamiin ❤️

7mo trước

Sblm ni kita amal delima tapi okie saya cuba juga heeh

makan asid folik jaga berat badan .. dan jaga makanan paling penting.. jangan selalu makan makanan berminyak.. saya ttc 2 tahun lebih.. tapi tak jaga makan.. tak jaga berat badan.. makan asid folik on off.. tapi tahun ni makanan okay.. berat badan okay.. period kembali regular .. syukur bulan 12 mengandung.. baru masuk 7 minggu. # semangat pejuang garis dua

Sy baru 7 bulan berkahwin tapi berharap juga nak pregnant. Sebelum ni chemical pregnancy 2 kali. Sekarang sedang consume folic acid dah 4 bulan. Baru2 ni cek upt biasa naik samar2 ,masa tu kurang percaya sebab tak terang garis tu.last2 cek dipp & tell rupanya negative🥲sedihnyaa ingatkan sebelum habis tahun ni adalah rezeki . Harap2 tahun depan ada rezeki🥹

Tips kalau org tny bila nk ada anak ke,suruh org tu doakan..suruh mak doakan..minta ibu2 yg pregnant doakan..doa semoga dpermudahkan utk pregnant..semoga termakbul...jaga kesihatan dan pemakanan,jgn stress2...alhamdulilah bila sy p holiday dan xstress boleh lekat pulak..bila dh pernah pregnant tu,insyaAllah boleh pregnant lg..

7mo trước

InsyaAllah thankyou 🥰😍